the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. WMR Arquitectos
  6. 2014
  7. Till House / WMR Arquitectos

Till House / WMR Arquitectos

  • 01:00 - 31 July, 2014
Till House / WMR Arquitectos
Till House / WMR Arquitectos, © Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

© Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone + 22

Text description provided by the architects. The clients wanted a small weekend shelter. They are a German-Chilean couple.

The location is a coastline of cliffs, 10 kilometers long and 200 metres high where buildings have never existed. People from this zone have always harvested “cochayuyo” (Chilean seaweed) and seafood. Access to the beach is made by difficult paths which take a long time to go.

Floor Plan
Floor Plan

East Elevation West Elevation South Elevation Wall Section + 22

The house is located on a special point of the cliff. There are fractions to the west, east and north of the house, generating a island situation.

The house was projected in a 3,2 meters x 3,2 meters wooden modules where all the skeleton (beans and columns) are visible. The whole skeleton is impregnated with carbolineum (black color) and the cladding of the walls in dark brown. The interiors were worked with white walls and ceilings. The floor is made of wood. The construction was considered in a simple way, only with local wood and labor.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Two bedrooms, the living room, dining room and the kitchen shared the same place. During the day, these rooms dialogue and generate a pretty flexible use. At night, big doors can be moved and provide privacy to the bedrooms.

The volume is 6 x 12 meters big. To the west, north and south side, terraces were designed to take advantage from the different intense of the sun. In these terraces we used 2”x6” slats, and 2” separates from each other. This gives texture to the shadows. On the roof, there is a 100% sunny terrace.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

To the south, there is a “cuba”, it is a sort of wooden jacuzzi, where the water is warmed with fire. This cuba is connected with a ramp to a guest house.

The site is very strong, to the west the pacific ocean from a very high point of view. To the north, south and east orientations, there is view of the cliffs.    

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

View the complete gallery

About this office
Cite: "Till House / WMR Arquitectos" 31 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/532118/till-house-wmr-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Sergio Pirrone

Till 住宅 / WMR Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.