the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Architecture Show
  6. 2011
  7. I-House / Architecture Show

I-House / Architecture Show

  • 01:00 - 5 August, 2014
I-House / Architecture Show
I-House / Architecture Show, © Toshihisa Ishii
© Toshihisa Ishii

© Toshihisa Ishii © Toshihisa Ishii © Toshihisa Ishii © Toshihisa Ishii + 30

Text description provided by the architects. The building site is a long, narrow piece of land between a coastline road and a cliff. The key design concept, besides assuring a sufficient living space, was to harmonize with the surrounding natural environment.

© Toshihisa Ishii
© Toshihisa Ishii

The land sits two meters below the roadside, and the natural slope of the land was daringly used without trying to restructure it. The building has a beautifully aesthetic form that makes it appear to be floating in the air. The north side facing the road is flat and simple. When approaching the house in a car, the white form of the west side of the building gradually gets larger, and reflects the sunlight.

© Toshihisa Ishii
© Toshihisa Ishii

There are no windows on the sides of the building. It is designed so that from every window only the sea is visible. In the Horizontal house, the blue sky and sea directly in front of it belong to the family living in it. Turning one’s attention to the sound of the ocean waves creates a relaxing living experience.
The house sits not in the middle of the city but in a unique natural environment, so the architect designed the house to bring the residents the benefits of that environment through both the choice of materials and the design overall. To not spoil the landscape required a design that would meld the building into its surroundings.

Section
Section

Naturally, the design had to provide the functionality of a residential home. The first floor of Horizontal house, which serves as the parking area, is built from reinforced concrete, while the second floor, part of which doubles as an office, as well as the third floor living and dining area, are a mixed structure of wood and reinforced concrete. As there is line of sight in all four directions, runoff rainwater is gathered inside the structure with a V-shaped roof slope.

© Toshihisa Ishii
© Toshihisa Ishii

The house supports living face to face with the vastness of nature, sometimes gentle and sometimes fierce. It is certain that the owner will come to love the rich variation of the Japanese climate even more after having lived in the house.

© Toshihisa Ishii
© Toshihisa Ishii

View the complete gallery

About this office
Architecture Show
Office
Cite: "I-House / Architecture Show" 05 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/531508/i-house-architecture-show/> ISSN 0719-8884
© Toshihisa Ishii

I住宅 / Architecture Show

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.