All
Projects
Products
Events
Competitions

Bethanga House / t UG workshop

Bethanga House / t UG workshop

© Trevor Mein © Trevor Mein © Trevor Mein © Trevor Mein + 16

  • Architects: t UG workshop
  • Area Area of this architecture project Area:  386
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012
  • Photographs photographs:  Trevor Mein
  • Design/Project Architect: Michael Markham
  • Architectural Assistant: James Jamison
  • Environmental/Glazing Engineer: Peter Steudle
  • Structural Engineering: Tim Hall & Associates
  • Landscape Artist: Kevin O’Brien Architects
  • Quantity Surveyor: Anthony Prowse & Associates
  • Lighting Consultant: Richmond Lighting
  • Geotechnical: AS James Pty Ltd / Coffey Geotechnics
  • Land Surveyor: Walpole Surveying
  • Principal Contractor: Scott James Builder Pty Ltd
  • Cost: AUD$2,640/sqm
More Specs Less Specs
© Trevor Mein
© Trevor Mein

Text description provided by the architects. Encampment

The site is located on the shore of Lake Hume, an artificial agricultural water body created in 1936 at the base of the Australian Alps.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

The new house is the owner’s primary dwelling. The owner announced his idea in 2004. “A low energy house, before the end of the decade,,,and the other things.” tUG developed a first principle solution to the problem of the idea – a concrete interior to act as a moderating radiator.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

The House has an attic bedroom over a basement wine cellar with a ground floor, not between, but beside. Eating, Cooking and Drinking occur in a single triangular space.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

In the centre is a courtyard (Kopor) designed by the Indigenous Artist Kevin O’Brien. The house U-turns around Kopor (trans. Belly Button – Language of Meriam Mir, Torres Strait) in acceptance that dwelling in Australia occurs in de-ritualised Country.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

Kopor is made of rock (Beechworth Granite) cut from Country – weathering iron-oxide amber. Kopor momentarily touches reflectively the panorama in a triangle window eliminating in-between land (farm) to make a place only near and far.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

Environmental Statement

The building was designed to be energy efficient by avoiding orthodox Australian construction techniques (massive thermal bridges) - instead it Aggregates Masonry as a Platform dressed with an Isothermic Shell forming a tent and with Infiltration Sealing toward Passivehaus Standards.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Bethanga House / t UG workshop" 29 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/530031/bethanga-house-t-ug-workshop/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.