Medical Housing Compound / Studio Tam associati

Medical Housing Compound / Studio Tam associati

© Raul Pantaleo© Raul Pantaleo© Raul Pantaleo© Raul Pantaleo+ 30

Text description provided by the architects. Looking at the amount of discarded containers laying around the building site of the Salam Centre we had this simple idea: to use them again in order to realize the required international staff housing compound.

© Raul Pantaleo
© Raul Pantaleo

The Compound placed besides the Hospital, in the surroundings of the Nile river, is realized around a great courtyard full of wonderful mango trees. It consists of 95 20ft-containers for housing and 7 40ft-containers for the cafeteria. Every lodging is 20 sqm and is realized with one and a half containers; the lodging is composed of bedroom, bathroom and a small veranda on the court side.

© Raul Pantaleo
© Raul Pantaleo

Peculiar care has been dedicated to insulation and energy saving. The containers are insulated with a “layer system”. Inside the container 5 cm insulating panels have been placed. The outside “skin” is realized with a second insulated roof and a bamboo brise-soleil panel system. In this way the sunrays never hit the containers. This system involves a huge energy saving. Solar panels also supply hot water for the entire compound.

© Raul Pantaleo
© Raul Pantaleo

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Soba, Khartoum, Sudan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Medical Housing Compound / Studio Tam associati" 17 Mar 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/52911/medical-housing-compound-studio-tam-associati> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.