the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visual Arts Center
  4. Canada
  5. Taylor Kurtz Architecture+Design
  6. 2014
  7. South Surrey Recreation & Arts Centre / Taylor Kurtz Architecture+Design

South Surrey Recreation & Arts Centre / Taylor Kurtz Architecture+Design

  • 01:00 - 23 July, 2014
South Surrey Recreation & Arts Centre / Taylor Kurtz Architecture+Design
South Surrey Recreation & Arts Centre / Taylor Kurtz Architecture+Design, © Ema Peter
© Ema Peter

© Ema Peter © Ema Peter © Ema Peter © Ema Peter + 39

  • Project Manager

    Magil Construction Corporation
  • Interior Design

    Taylor Kurtz Architecture + Design
  • Structural Engineer

    Wicke Herfst Maver Consulting Inc.
  • Mechancial Engineer

    Integral Group
  • Electrical Engineer

    Applied Engineering Solutions
  • Civil Engineer

    RF Binnie
  • Landscape Architect

    PFS Studio
  • Acoustic Engineer

    Daniel Lyzun
  • Geotechnical

    Geo Pacific
  • Quantity Surveyor

    James Bush and Associates
  • Code Consultant

    Gage Babcock & Associates
  • Building Envelope

    Halsall
  • Land Surveyor

    Butler Sundvick
  • Arborist

    Diamond Head Consulting
  • Sustainability

    Recollective
  • Contractor

    Heatherbrae
  • Owner

    City of Surrey
  • Metal Cladding

    Lam Metals
  • Construction Value

    $7.0M
  • More Specs Less Specs
© Ema Peter
© Ema Peter

Text description provided by the architects. Site and Context.

The design strategies developed for the site build on the significant natural attributes of the immediate context while addressing several significant problems and missed opportunities that existed within the park. The following design initiatives were developed to address these issues:

© Ema Peter
© Ema Peter

  1. Reinstatement and reinforcement of a clear and intuitive hierarchy of vehicular circulation by redirecting through-traffic away from the parking circulation system. This strategy not only relieves congestion and parking problems but has also created a safer environment for pedestrians by establishing a clear understanding of the traffic movements around them.

  1. Intuitive way finding throughout the site has been enhanced by providing more direct sightlines between primary destinations and decision points.

© Ema Peter
© Ema Peter

  1. Pedestrian and bicycle circulation has been enhanced by creating new and reinforcing existing linkages with surrounding networks such as the trails within the urban forest and the greenway at 20th avenue.

  1. Security of the outdoor spaces has been enhanced as a result of the more intuitive way-finding and reinforced circulation linkages as well as through the use of additional security lighting and greater visual surveillance from the building itself. Unlike the existing facility, the new addition promotes visual access and a sense of ownership of the edges of the urban forest and the interstitial spaces between.

  1. A new entry plaza has been created adjacent to the lobby which acts as a natural extension to it and plays host to a number of public functions and celebrations.

Render
Render

Landscape Concept

The Landscape Concept strengthens the orientation of the expanded facility to the larger community and natural environment. Connections to the greenway, bike and pedestrian pathways, parking, and the Urban Forest have been reinforced in the vicinity of the building.   The forest environment has been retained and brought back around the sports and arts areas of the building.   The Entry Plaza takes on a distinctive character, with arts display windows. An arts plaza has been created adjacent to the studio spaces and in close proximity to the urban forest. This space has been designed to accommodate a temporary outdoor kiln and other outdoor arts projects, as well as being an access point for materials unloading.

© Ema Peter
© Ema Peter

Spatial Relationships and Building Organization

The design team undertook a rigorous analysis of programmatic and functional constraints and tested different approaches with more than 14 different conceptual options. These options attempted to provide a logical response to topography, orientation, construction principals and context while effectively addressing the programmatic requirements of the Arts and Fitness groups.

Floor Plan
Floor Plan

The initial response was to organize the program elements in an East/West direction as evenly as possible over either two or three floors to the north of the existing facility. The strategy here was to provide a maximum outlook to the existing forest to the north of the site providing excellent views without excessive solar heat gain. These early schemes also attempted in optimize cut and fill operations.

© Ema Peter
© Ema Peter

Through an interactive process with user groups it was clear that the programmatic requirements dictated that all Arts activities should be on the same level with prominent access to the lobby from the visual arts/ multipurpose space while maintaining direct access to the outdoors from the pottery studio.

© Ema Peter
© Ema Peter

In order to create a successful and inviting facility, it was also clear that the vibrant and energetic activities such as Cardio and weight training needed prominent visual access from the lobby as well as to and from the entry plaza and car parking areas. (this visual surveillance from the early morning to late at night is a key CPTED principal that was considered critical to the design)

Section
Section

The preferred solution organizes the majority of the program areas on a single level at grade. The fitness studio (which does not require direct visual access from the lobby or parking areas was located on the lower level with an outlook to the urban forest. Access to this space is via a light filled double height space that facilitates a clear visual connection between the parking areas, through the lobby to the urban forest beyond. This double height space is also indented to accommodate a future stair to provide a more direct connection between the lobby and the other lower level spaces in the existing facility.

© Ema Peter
© Ema Peter

The orientation of this proposal was initially thought to contradict all logical passive design principals by orienting the addition in a North – South direction. Careful consideration and analysis proved this not to be the case. The largely single story building is also far more economical to construct than the earlier 2 or 3 storey schemes as well as proving to be far more efficient in circulation. This has allowed a greater allocation of the budget to other passive energy minimization strategies such as deeper overhangs for solar shading, insulation etc. This orientation also creates a far more transparent building which promotes a stronger visual connection with the forest from both within the facility itself and from the car parking areas and primary site circulation systems. This obviously provides a far more effective strategy for crime prevention and site safety.

© Ema Peter
© Ema Peter

Architectural Form and Character

The existing facility had a very “busy” architectural expression with many materials and different roof angles and massing elements. Rather than attempt to compete with this expression, the new addition is “quiet” and simple in its presentation. It attempts to pay respect to the existing building in a similar way one might add a modern addition to an historic landmark. That is, to draw a clear and distinct departure from the original expression so as maintain a clarity and legibility about what came first, second and so on.   This legibility is further articulated by the glazed double height volume which provides “space” between the two buildings allowing each other to “breath”. It also provides a fantastic opportunity for vibrant and stimulating programming.

© Ema Peter
© Ema Peter

Materials

The material pallet is integral with the structural and construction systems employed in the expansion while maintaining a dialogue between the new and the existing as mentioned above. The pallet is a simple and restrained use of architectural concrete, wood, metal and glass. The use of these materials has been carefully considered to ensure ongoing maintenance and durability issues are addressed. The materials were also drawn from local sources where possible and employ environmentally sustainable production processes.

Render
Render

Public Art

The public Art Strategy for the project involved the relocation of a significant Susan Point artwork titled “Frogs” to the new lobby providing significantly greater prominence for the very influential First Nations artist. The entry plaza also plays host to a large three dimensional public art piece titled “Ribbon” by Ruth Beer and Charlotte Wall. The piece is a “…. Metaphor for physical movement and creative endeavors….” and reinforces the social and cultural relationship between the arts and fitness programs in this facility and the community as a whole. The artists worked extensively with the design team to ensure the piece contributed to the vitality and functionality of the plaza and could be enjoyed by all generations in a variety of ways.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Taylor Kurtz Architecture+Design
Office
Cite: "South Surrey Recreation & Arts Centre / Taylor Kurtz Architecture+Design" 23 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/528299/south-surrey-recreation-and-arts-centre-taylor-kurtz-architecture-design/> ISSN 0719-8884