We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Learning Centre Biberach / Lanz Schwager Architekten

Learning Centre Biberach / Lanz Schwager Architekten

© Barbara Schwager, Konstanz© Barbara Schwager, Konstanz© Barbara Schwager, Konstanz© Barbara Schwager, Konstanz+ 55

Biberach, Germany
  • Team Competition:Sebastian Braun, Petra Martin, Johannes Oelschläger, Jan Voswinckel
  • Team:Sara Hampe, Götz Förg, Sebastian Frerichs, Andreas Kimling, Parthena Sachanidou, Helmuth Sperbe
  • Client:Biberach
  • Awards:BDA Hugo-Häring-Auszeichnung 2014 Ulm-Donau-Iller
  • Gymnasium:4.397 m²
  • City:Biberach
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© Barbara Schwager, Konstanz
© Barbara Schwager, Konstanz

"We're so special"

concept

Starting point for the planning of the new school was the competition won in 2010.

Section
Section

The concept of the competition entry was determined by two complementary design decisions: the urban setting of the building along the school district and the internal spatial shaping of the circulation areas of the school as "Space Landscape".

© Barbara Schwager, Konstanz
© Barbara Schwager, Konstanz

attitude

The appreciation towards pupils and teachers should be expressed both in enabling current pedagogical approaches and in the development of differentiated spatial sequences.

© Barbara Schwager, Konstanz
© Barbara Schwager, Konstanz

The spontaneous utterance of a pupil due to the first contact with the new building: "We're so special" impinges exactly the intention of the authors.

Site Plan
Site Plan

Urban design

The new school ist set on the western edge of the site and keeps the green corridor parallel to the river Riss free. The distinctive kink in the plan figure follows the Wilhem-Leger-Strasse and marks the main entrance.

© Barbara Schwager, Konstanz
© Barbara Schwager, Konstanz

Interior Spatial Considerations

From the entrance hall with a view into the schoolyard, pupils get a short route to the auditorium and cafeteria and other special areas. The middle zone not only enables horizontal viewing relations but also opens vertically on all floors in a complex spatial landscape. In contrast to the crystalline outer geometry of the building, this inner world is shaped soft and curved. The communication and work zone is developed on the basis of new pedagogical approaches. Daylight passes through the shed roof to the lower floors.

© Barbara Schwager, Konstanz
© Barbara Schwager, Konstanz

Exterior appearance

The school and the all-day facitlities are clothed in a color-shimmering dress in orange and green tones, which depicts the inner functions in regular and irregular weaving patterns to the outside.

Floor Plan
Floor Plan

Depending on the position of the beholder, the building does represent in a different color composition.

© Barbara Schwager, Konstanz
© Barbara Schwager, Konstanz

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Wilhelm-Leger-Straße 2, 88400 Biberach, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Learning Centre Biberach / Lanz Schwager Architekten" 23 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/528243/learning-centre-bieberach-lanz-schwager-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.