Hunters Hill House / Arkhefield

Hunters Hill House / Arkhefield

© Angus Martin© Angus Martin© Angus Martin© Angus Martin+ 17

Hunters Hill, Australia
  • Architects: Arkhefield
  • Area Area of this architecture project Area:  334 Area:  334
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013 Year:  2013
  • Photographs photographs:  Angus MartinPhotographs:  Angus Martin
  • Project Team:Andrew Gutteridge, Anne Sulinski, Graham Nottle, Erin Wheatley, Jaye O’Dwyer, Monika Geldenhaus, Katie Leadbetter, Jemima Rosevear
  • Arborist:Glennys Laws
  • Building Certifier:Paul Fitzgerald
  • Hydraulic:Whipps Wood (Paul McDonald & Sean Foord)
  • Interior Designer:Arkhefield
  • Landscape Architect:360º (Daniel Baffsky, Kajsa Bjorne & Liam Bowes)
  • Structural:Partridge Partners (Rob O’Reilly & Robin Hesse)
  • Surveyor:Brian Tucker
  • Planning Consultant:Burrell Threlfo Pagan (Kim Burrell)
  • Builder:Maincorp Construction Group (Mark Flew & Gordon Leggatt)
  • Landscape Contractor:Harrison’s (Josh Harrison & Sam Snaith)
  • Structural Steel:Edcon Steel
  • Painter:Indecorators
  • Electrician:Electratek Electrical Contracting Pty Ltd (Shaughn Quinnell)
  • Air Conditioning:Balmoral Air Conditioning
  • Plumber:Matt Jackson Plumbing (Matt Jackson)
  • Concreter:Top Form
  • Stonemason (Fence):Gasstone (Tony Gasman)
  • Stonemason (House):Cubic Metre (Richard Taplin)
  • Cabinetry:The Art of Joinery (Graham Bridges & Nestor Porley)
  • Windows & Doors:J. Toskas Joinery Pty. Ltd. (Con Boutsikakis)
  • Concrete Joinery:Boyd Alternatives (Deborah Boyd)
  • Recycled Timber:Australian Architectural Hardwoods (Andrew Brodie)
  • Cost Consultant:Estimate 2000
  • City:Hunters Hill
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Angus Martin
© Angus Martin

Text description provided by the architects. The brief for the Hunters Hill House was to create a new family home that celebrated the qualities of the site with a palette of richly textured materials and reference to our clients’ Italian and Sri-Lankan heritage.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The form of the building responds to the neighbouring properties and establishes the functional program as a series of ‘garden rooms’ that entwine the new home with the landscape. Courtyards and gardens enable private connection to landscape and sky, linking the interior and natural environment.

© Angus Martin
© Angus Martin

Materials of concrete, stone & recycled timber were chosen and detailed to give the building a sense of age and permanence. The reuse of materials from previous structures on the property embeds the history of the site in the design. This adds meaning and depth to our clients’ experience of living in their new home. By utilizing warm, textured and robust materials, we were able to create a comfortable and functional interior, with detailing designed to provide clarity of space and form. Connections between spaces enable our clients’ close family life to flourish, and ensure longer outlooks to the landscape are always available.

© Angus Martin
© Angus Martin

The living pavilion exemplifies the vision of the project – to create a space built of raw materials that integrates inside and outside, with reference to the story of our client and their site. The realization of this was only possible through the close collaboration of builder, engineers, and landscape architect; all with the support of a client who valued our collective contribution.

Section
Section

Sustainable Architecture

The wellbeing of building users should be fundamental to sustainable design. We sought to enhance our client’s experience of their new home by embedding a story of the site’s history in the design, and using materials that have meaning and significance for them. Through reuse of timber, stone and brick from the site as well as recycled timber throughout, a sense of age and richness of texture is evident in the new design.

© Angus Martin
© Angus Martin

The environmental impact of the project was minimized through the incorporation of a number of energy and water saving measures. Through optimal solar orientation, thermal mass, natural ventilation and substantial insulation; the thermal comfort of the occupants has been enhanced and energy consumption required to achieve this is greatly reduced. This is best seen in the planted roof to the living areas, which in addition to the thermal performance also slows rainwater runoff to reduce impact on storm water infrastructure. Further energy savings are made through the prevalence of solar electricity system, LED lighting, and instantaneous hot water generation. Significant rainwater storage has been included along with low flow fixtures to minimize use of potable water by the occupants.

© Angus Martin
© Angus Martin

It is anticipated that through the above measures our clients will see reduced utility costs as well as minimizing the impact of this dwelling on the local infrastructure networks.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Hunters Hill House / Arkhefield" 21 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/527106/hunters-hill-house-arkhefield> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.