the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research Center
  4. Malaysia
  5. C' arch
  6. 2008
  7. Pulau Banding Rainforest Research Centre / C' arch

Pulau Banding Rainforest Research Centre / C' arch

  • 01:00 - 18 July, 2014
Pulau Banding Rainforest Research Centre / C' arch
© 807Studio Sdn Bhd
© 807Studio Sdn Bhd
  • Architects

  • Location

    Gerik, Perak, Malaysia
  • Architect in Charge

    Chris Wong Chee Seng, Wilson Sng, Lina Ooi
  • Area

    286.0 sqm
  • Project Year

    2008
  • Photographs

© 807Studio Sdn Bhd © 807Studio Sdn Bhd © 807Studio Sdn Bhd © 807Studio Sdn Bhd + 16

  • Project Manager

    Rimba Mulia Management Sdn Bhd
  • Structural Engineer

    KAL & Partners Sdn Bhd
  • Mechanical & Electrical Engineer

    Norman Disney & Young Sdn Bhd
  • Contractor

    Juteras Sdn Bhd
© 807Studio Sdn Bhd
© 807Studio Sdn Bhd

Text description provided by the architects. The Pulau Banding Rainforest Research Centre is located in an environmentally sensitive area at the heart of the Belum-Temenggor Forest Complex.  Conceived during a series consultations with various NGO’s, it represents a key element of the client’s commitment to sustainable development on the island.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Design considerations which are embedded within the building design include CED values in the selection of materials, low energy solutions to cooling and insulation and an open landscape, inviting participation from the researchers stationed there.

© 807Studio Sdn Bhd
© 807Studio Sdn Bhd

This small complex comprises two laboratories, a library, an office and open terraces. The research centre is designed as a place to facilitate the gathering and the dissemination of information from the jungles in Royal Belum and Temenggor Dam Complex. The idea of a building a research centre on this island is central to cultivating intellectual awareness of the forest complex and that it would lead to good practice of forest management and conservation of one of the oldest rainforest in the world.

© 807Studio Sdn Bhd
© 807Studio Sdn Bhd

These ideas are outlined in a document known as the “Pulau Banding Charter” which in essence promotes sustainable cultures. Therefore the realisation of the research centre thus fulfills a part of the agenda described above.

First Floor Plan
First Floor Plan

The design of the research centre incorporates environmentally friendly and tropical themes such as a safari roofs, deep roof overhangs, open terraces for sitting and sleeping, and open yards and toilets. Whilst the complex is sited on a slope, handicapped access is made possible through landscaping and link ways.

© 807Studio Sdn Bhd
© 807Studio Sdn Bhd

Existing trees on the site were retained and the undergrowth was cleared. The researchers are encouraged to cultivate a garden of indigenous trees from saplings collected in the jungle.

Section
Section

The character of the building is unassuming and it sets out to integrate technology with nature. As a place of research the foundation is the embodiment of the “guardian of the forest”.

© 807Studio Sdn Bhd
© 807Studio Sdn Bhd

This complex cost approximately RM800,000.00 and it was designed and constructed over a period of six months. The superstructure of the building is steel frame and the skin is a combination of lightweight blocks and shiplap timber cladding.

© 807Studio Sdn Bhd
© 807Studio Sdn Bhd

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
C' arch
Office
Cite: "Pulau Banding Rainforest Research Centre / C' arch " 18 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/526884/pulau-banding-rainforest-research-centre-c-arch-architecture/> ISSN 0719-8884