the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Estudio Aire
  6. 2013
  7. Casa M / Estudio Aire

Casa M / Estudio Aire

  • 01:00 - 19 July, 2014
Casa M / Estudio Aire
Casa M / Estudio Aire, © Walter Salcedo
© Walter Salcedo

© Walter Salcedo © Walter Salcedo © Walter Salcedo © Walter Salcedo + 21

  • Architects

  • Location

    Rosario, Argentina
  • Architect in Charge

    Juan Germán Guardati, Román Renzi, Virginia Kahanoff
  • Area

    320.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Collaborators

    Gustavo Sattler, Damian Plouganou, Valeria Del Vecchio
  • Consultants

    Ing. Marcelo Soboleosky, Mariano Pellita
  • Construction Management

    Guardati, Renzi, Kahanoff
  • More Specs Less Specs
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

Text description provided by the architects. The spatial reaction of formal operations makes the strongest argument of this work.

Floor Plan
Floor Plan

A simple rectangular base volume suffers a cut and a horizontal displacement. Thereby, space is more complex and is still controlled morphology. Two measures control the heights of the house, from 0 to 2.2m the walls and openings are defined and from there to the 4.40 the roof space is generated. Consequently it appears as a sinuous topography on the head of the occupants and contrasting to the plain land of the Pampas.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

All this becomes more dramatic thanks to the manipulation of natural light that filters through the skylights.

Elevation
Elevation

From the street the house becomes tight but from the inner perception is a counterpoint.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

The program develops private activities within the lower boxes, bedrooms and bathrooms are grouped in the greater volume and kitchen, laundry and storage in two smaller ones. Public house activities are bounded by the offset that produces the ceiling and a large glass wall of different opacities (transparent toward the back of the lot and translucent sideways).

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

The use of exposed concrete combines supports structure spatial structure and expression of the house. This material used primarily in the outside became the inner boundary of the common area.

Section
Section

The space experience is generated by a very synthetic material performance with strong contrasts.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

View the complete gallery

About this office
Cite: "Casa M / Estudio Aire" 19 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/525514/casa-m-estudio-aire/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.