the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Spain
  5. Francisco Candel
  6. 2011
  7. Escuela Tecnica Superior De Ingenieria (ETSE) / Francisco Candel + Luis Carratalá

Escuela Tecnica Superior De Ingenieria (ETSE) / Francisco Candel + Luis Carratalá

  • 01:00 - 15 July, 2014
Escuela Tecnica Superior De Ingenieria (ETSE) / Francisco Candel + Luis Carratalá
Escuela Tecnica Superior De Ingenieria (ETSE) / Francisco Candel + Luis Carratalá, © Arturo Ferrer
© Arturo Ferrer

© Arturo Ferrer © Arturo Ferrer © Paula Aparicio © Paula Aparicio + 34

  • Collaborators

    Diego Carratalá, Juan Valverde, Javier Matoses, Eduardo Armero
  • Constructor

    Grupo San José
  • Structure

    SEG
  • Technical Architect

    Juan Martinez, Jose Ramón Roca, Vicente Perpiñá, Andrés Carratalá
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The project resolves a lecture room building program, Research Laboratories, Departments and Research area with the corresponding common services and the Administration and Direction pavilion in order to accommodate the Technical Engineering School of the University of Valencia ETSE with a built surface area of ​​33,248 m² in which the departments of Computer Science, Electronic Engineering and Chemistry are included for the time being.

© Paula Aparicio
© Paula Aparicio

The possibility of taking up a large available land: 42,800 m². The weather in the area and the teaching usage of the space suggest an extensive occupation, low height, organized in scattered pavilions inside a wooded garden as the most effective system to ensure maximum climate and energetic comfort while fusing the architecture with the place on a continuous inside-outside through an undifferentiated horizontal section, empowering to the maximum common areas as relational spaces intermixed with all the wooded garden.

© Paula Aparicio
© Paula Aparicio

The layout of the pavilions in a comb manner is articulated through a series of orthogonal circulations that colonize and entirely advertise the field to the rhythm of the occupation of the pavilions in the transverse direction, longitudinal streets at different levels and vertical communication cores, sewing interlinked spaces to form a simple and effective three-dimensional mesh to ensure a greater accessibility and functional relationship between them as well as their necessary interconnection.

First Floor Plan
First Floor Plan

The inherent schematic procedure to this type of solution means a clear advantage related to the changing conditions of use associated to this type of buildings and, somehow, it’s the price the project pays to give the best response to this, considering that any formally compliant solution that crystallizes in a temporal moment, an specific and functional program would be a rigid shape that strangles the future ordered use.

© Paula Aparicio
© Paula Aparicio

Thus, the constant background transversal industrial unit construction oriented to north to south, arranged in comb manner, with the maximum glazing area discharging to the wooded grounds and the perimeter distribution of the facilities that empties the industrial units, allows any optimum distribution of the laboratories or offices adjusting their size, moving only the transverse partitions or, otherwise, using all or part of the available space.

© Arturo Ferrer
© Arturo Ferrer

THE VALUES OF THE PROPOSAL

1-Adequate and hierarchical organization of the program, and clear separation of the areas for students and academic and research personnel.

2-Flexibility use, interchangeable lecture rooms with teaching laboratories, interchangeable offices with research laboratories.

© Paula Aparicio
© Paula Aparicio

3-Maximum clarity in the circulation and use of the whole area.

4-Reduced internal routes and optimal evacuation.

5-Identical organization for similar activities: All classrooms, Teaching Labs, Research Labs and Offices present the same spatial layout, in line with the external conditions and accessibility.

© Arturo Ferrer
© Arturo Ferrer

6-Intense connection between the inner occupied spaces and the tree garden outside, which ensures a high environmental quality in the three levels.

7-Modular plant which allows: the construction by stages according to the available economic resources of the University and the specific needs at any moment, maintaining the design and structure of the whole complex.

8-Large-scale image of the complex in compliance with the complexity of the programmed and its use.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Escuela Tecnica Superior De Ingenieria (ETSE) / Francisco Candel + Luis Carratalá" 15 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/525208/escuela-tecnica-superior-de-ingenieria-etse-francisco-candel-luis-carratala/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.