the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Bower Architecture
  6. 2013
  7. Hover House / Bower Architecture

Hover House / Bower Architecture

  • 00:00 - 10 July, 2014
Hover House / Bower Architecture
Hover House / Bower Architecture, © Shannon McGrath
© Shannon McGrath

© Shannon McGrath © Shannon McGrath © Shannon McGrath © Shannon McGrath + 15

  • Project Architect

    Chema Bould
  • Design Team

    Chema Bould, Jade Vidal, Anna Dutton, Bob Sinclair, Rose Heeley, Ben Shields
  • Builder

    Phil Ellison (Ellcon Building Contractors)
  • Structural Engineer

    Andrew Beattie (Beattie Consulting Engineers)
  • Landscape Design

    Sean Edgington
  • More Specs Less Specs
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Text description provided by the architects. Hover house is a residence in beachside Mt. Martha (Victoria, Australia) re-imagining the single dwelling courtyard on a rear battle-axe block. The project brief was for a tranquil, sustainable and private home filled with natural light, warmth and texture.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

As privacy and outlook were limited the concept sought to create a captivating internal focus in the form of a central courtyard, providing a strong link between key spaces. In order to maximise natural light and privacy a simple sectional gable shape was extruded through the east-west axis of the house, resulting in a form that efficiently collects rainwater, incorporates sustainable passive systems and emphasises views to distant gum tree canopies.

Floor Plan
Floor Plan

Hover House provides the clients and their friends and family with a warm and functional home all year round, adaptable to varying internal and external circumstances. Lovingly detailed concealed sliding doors and timber screens allow for the flexibility of each bedroom wing to be open or closed independently from the main living space, aiding energy efficiency and privacy and varying the character of the house with different configurations. Bedrooms and kitchen areas also capture discrete connections to exterior gardens around the site periphery, complementing the courtyard focus of the living and entry areas.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Internal concrete blockwork, timber veneer and a polished concrete floor provide cost effective texture and warmth throughout the internal living spaces. The reverse veneer blockwork, insulated concrete slab and fireplace are also effective as thermal mass and, combined with passive ventilation, result in a low energy house which is cost effective to run.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Hover House is a “replicable prototype for cost effective, high-amenity housing” (Nigel Bertram, AIA Victorian Architecture Awards Jury 2014) suitable for other sites where a hostile outlook invites the creation of a meaningful inward focus.

View the complete gallery

Cite: "Hover House / Bower Architecture" 10 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/523346/hover-house-bower-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments