the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. China
  5. BAU Brearley Architects + Urbanists
  6. 2009
  7. Suzhou School / BAU Brearley Architects + Urbanists

Suzhou School / BAU Brearley Architects + Urbanists

  • 01:00 - 11 July, 2014
Suzhou School / BAU Brearley Architects + Urbanists
Suzhou School / BAU Brearley Architects + Urbanists, © Shu He
© Shu He

© Shu He © Shu He © Shu He © Shu He + 9

  • Architects

  • Location

    Suzhou, Jiangsu, China
  • Architect in Charge

    James Brearley, Fang Qun, Jiang Han, ,Lin Donghui, Richard Tam, Olga Mladenovic, Nicky Chang, Mao Jie, Zhou Yinying, Chen Lei
  • Project Year

    2009
  • Photographs

  • Collaborator

    Qingdao Times Architectural Design Co., Ltd
  • Program

    School facilities for 1800 students / dormitories for 900 students + staff
  • More Specs Less Specs
© Shu He
© Shu He

Text description provided by the architects. This state school is situated within the park belt of the new Suzhou Hi-tech district. It is split into two halves to allow continuity of the park. To the west is the boarding facility for 900 students and staff. To the east are teaching facilities including library, sports hall, and administration building.

Diagram
Diagram

Each of the two parts has a central space connecting to the mountain park: one a triangular view corridor the other a rectilinear space. Both are lined by rows of large crowned trees. These spaces are charged by both nature and the institution. They provide a space capable of embodying and expressing the institution of human collectivity.

© Shu He
© Shu He

To counter the relentless pressure of the Chinese school on students, the design seeks to provide a range of engaging spaces, and intimate places. These include the re-established creek, the bridge, the poetic water towers, the radio room folly, a myriad of meeting pavilions along the elevated corridors, and a series of courtyards between buildings.

Master Plan
Master Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
BAU Brearley Architects + Urbanists
Office
Cite: "Suzhou School / BAU Brearley Architects + Urbanists" 11 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/522494/suzhou-school-brearley-architects-urbanists/> ISSN 0719-8884