the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Tourism
  4. Portugal
  5. COMOCO
  6. 2008
  7. CN Castle / COMOCO

CN Castle / COMOCO

  • 00:00 - 9 March, 2010
CN Castle / COMOCO
CN Castle / COMOCO, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 23

  • Architects

    Comoco
  • Location

    Castelo Novo, Fundão, Portugal
  • Project Team

    Luís Miguel Correia, Nelson Mota, Susana Constantino with Vanda Maldonado
  • Engineering

    Direcção-Geral dos Edifícios e Monumentos Nacionais (DGEMN)
  • Landscape

    Serrasqueiro e Filhos, lda
  • Client

    Fundão Municipality
  • Building Contractor

    General Contractor: STAP – Reparação, Consolidação e Modificação de Estruturas, S.A.
  • Area

    3650.0 m2
  • Project Year

    2008
  • Photographs

Text description provided by the architects. The project’s brief requested the conservation and valorization of Castelo Novo’s Castle and surroundings. Moreover, it suggested also the creation of a space where people and visitors could enjoy it as a place of permanence. To answer these demands, the design solution created a “body” without a rigid boundary, organic, working independently of the existing structures but using them as a support. The construction was designed as a continuous abstract object, non-identifiable with a unique and specific purpose.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The object changes with the characteristics of the site. While in the church’s square it acts as a volume defining the limits, in the interior of the Castle’s walls, its shape is transformed into a pavement layer with ramps and stairs creating a pedestrian pathway which is suspended from the ground by metallic structure. This solution allows the visitors to admire the archeological findings without damaging them. The pathway finishes in the castle’s Main Tower where a “steel box” was inserted in its interior containing a multimedia room. This box allows also the creation of a platform where visitors can enjoy a panoramic view of the landscape. All the construction was made using lightweight metal structures which can allow a clear distinction of the new object from the existing structures and, at the same time, the reversibility of the operation.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "CN Castle / COMOCO" 09 Mar 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/52026/cn-castle-comoco/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.