All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospitality Architecture
  4. Czech Republic
  5. Uhlik architekti
  6. 2013
  7. Forest Retreat / Uhlik architekti

Forest Retreat / Uhlik architekti

  • 15:00 - 1 June, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Forest Retreat / Uhlik architekti
Forest Retreat / Uhlik architekti, © Jan Kuděj
© Jan Kuděj

© Jan Kuděj  © Jan Kuděj  © Jan Kuděj  © Jan Kuděj  + 14

  • Design Team

    Petr Uhlik, Jan Sorm, Premysl Jurak
  • Collaborator

    Martin Pazdernik, S.K.
  • Crafts

    Miroslav Sindelar (carpenter), Jaroslav Hula (blacksmith)
  • More Specs Less Specs
© Jan Kuděj
© Jan Kuděj

Text description provided by the architects. Our client contacted us with an idea to create a hideaway in the countryside where he could “hole up” and gather strength for his demanding work in Prague. We set off into an area between Central and South Bohemia where he comes from and where he has loved going to since his childhood. He took us to a spot in the midst of fields, woods and meadows, full of strange boulders, to a remote and somewhat forgotten place.

Section 1
Section 1

The magic landscape together with the client’s aim won our hearts immediately. After a short hesitation, we decided to build the “forest retreat” (as we called it later) together by our own hands. The building material was given: the base was wood from a nearby forest, for the rest we utilized local sources and skills of local craftsmen.

© Jan Kuděj
© Jan Kuděj

We designed a compact enclosed volume – an object resting freely on boulders with a stern raised on a huge boulder. The enclosed black object made of charred wood contains one interconnected space with the dimensions of 3.1m x 5.8 m. In the entering part is a flat platform with headroom just for a standing person; this part is opened by a large glassed-in surface offering the view.

© Jan Kuděj
© Jan Kuděj

The remaining part of the object rises gradually towards another opening, facing the tree crowns. And there is a unique place for resting. Each step can be used as sleeping place. Under them, there is storage space; turning one of the benches over creates another double bed. Multifunctional space is suitable not only for dwelling but also smaller events, performances or just meditation. Both glassed-in openings can be closed by big shutters, the bigger one by a pulley and a hand winch.

© Jan Kuděj
© Jan Kuděj

The basic supporting framework of the forest retreat is a joist construction which emerged from the cooperation with local carpenters. The outside is covered with charred boards with rabbet joints. The wood for boards and joists was taken from fallen trees from the owner’s land. The inside of the construction is coated with OSB boards in order to reinforce it and also with respect to the low price. The roof is covered by two layers of asphalt belts.

© Jan Kuděj
© Jan Kuděj

The drainage of roof is secured by a steel L profile, placed obliquely, which serves at the same time as a rail for attaching the idler pulley wheel. All steel components were prepared according to our documentation by a blacksmith from a nearby village. The building was assembled during a few extended weekends between the autumn 2012 and the spring 2013.

© Jan Kuděj
© Jan Kuděj

Originally published on 29 June, 2014.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Forest Retreat / Uhlik architekti" 01 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/520223/forest-retreat-uhlik-architekti/> ISSN 0719-8884
© Jan Kuděj

波西米亚森林寓所 / Uhlik architekti

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.