the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. AR Arquitetos
  6. 2012
  7. Aberto Studio / AR Arquitetos

Aberto Studio / AR Arquitetos

  • 01:00 - 24 June, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Aberto Studio / AR Arquitetos
Aberto Studio / AR Arquitetos, © Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

© Maíra Acayaba © Maíra Acayaba © Maíra Acayaba © Maíra Acayaba + 22

  • Architects

  • Location

    São Paulo, Brazil
  • Project Architects

    Marina Acayaba, Juan Pablo Rosenberg
  • Collaborator

    Paloma Delgado
  • Project Area

    200.0 m2
  • Project Year

    2012
  • Photography

  • Structures

    Reyolando Brasil
  • Construction

    Lazzatti Engenharia
  • Locksmith

    Doitschinoff Serralheria
  • Site Area

    200 m²
  • More Specs Less Specs
© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Text description provided by the architects. The studio is the city.

The project proposes an exercise in the indoor-outdoor relationship and its materialization, the idea of ​​limit (mass / opacity) and continuity (openness / transparency). A semi-public square proposed in front of the site invades the studio as a street that unfolds between dense rectangular prisms ("buildings"), opening into an "interior courtyard" a space to paint.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

These "buildings", 3 volumes in concrete, house the functional program of the studio (office, library, preparation room, services, storage and a mezzanine). When they leave the program, its dense and blind walls externally delimit the "street" and "square", setting a kind of covered shed where the artist paints. While the opaque faces delimit functions and uses, its open and transparent faces open onto internal courtyards and gardens, dissolving the boundaries between interior and exterior, between building and site.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Benches and continuous counter tops cross borders, stating that continuity. The volume of the building, extrapolating the boundary of the roof, also contributes to dissolve the border. The line of the wall, on the other hand, limits part of this retreat, establishing a solid boundary between the square (public void) and the courtyard (private void).

Plan - Ground Floor
Plan - Ground Floor

View the complete gallery

About this office
Cite: "Aberto Studio / AR Arquitetos" [Atelier Aberto / AR Arquitetos] 24 Jun 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/518874/aberto-studio-ar-arquitetos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.