the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. New Zealand
  5. Cymon Allfrey Architects
  6. 2008
  7. Wilton Close / Cymon Allfrey Architects

Wilton Close / Cymon Allfrey Architects

  • 01:00 - 23 June, 2014
Wilton Close / Cymon Allfrey Architects
Wilton Close / Cymon Allfrey Architects, © Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

© Stephen Goodenough © Stephen Goodenough © Stephen Goodenough © Stephen Goodenough + 15

  • Design Team

    Cymon Allfrey, Brad McFarlane
  • Engineering

    Powell Fenwick
  • Landscape

    Rough and Milne
  • More Specs Less Specs
© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

Text description provided by the architects. The brief was to create a high density, low rise, apartment complex which provides an ‘entry level’, contemporary living environment for the inner city dweller. The brief asked for apartments to relate to each other to generate a positive sense of community and offer occupants opportunities for privacy.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The subject site is located within the ‘four avenues’ of Christchurch City. This site is zoned for high density residential activity and is within the areas identified by Christchurch City Council in 2005 that would fulfil the projected ‘surge’ of population growth expected by 2030.

© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

In search of a marketing identity for this development, our client settled on the name ‘Wilton Close’, he explained, our site is on Salisbury Street, Christchurch. He looked at a map of the general vicinity of Salisbury United Kingdom and discovered a nearby town ‘Wilton’ and commented, “Wilton, it’s close to Salisbury!”

© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

The initial design inspiration for the building was a contemporary reference to its namesake ‘Wilton House’, Wiltshire, United Kingdom. In particular we drew inspiration from the Palladian south façade of this building (by Inigo Jones c. 1630) and the way this stately home was organised around a central court.

© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

The road façade is crafted from an understated palette of material, and form. The façade is deliberately devoid of ‘fussy’ detail to ensure the strong use of geometry is not diluted. Understated openings lead to a central court where elements, similar to that of the road façade are used to visually counteract the repetition of the structural system. Here each face is treated to create individuality of each apartment.

First Floor Plan
First Floor Plan

Colour is used sparingly throughout the buildings directing ones focus to the dynamic landscaped, communal court. Vivid white balconies pierce the dark, understated building form. Stained timber has been used as an element to create further visual relief. Citric walls extend from the basement as indicators to assist in navigation around the site.

© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

The building rises from the basement as a solid three level structure of stacked concrete block. Structurally, the building offers a simple geometric form with a high level of repetition to maintain an economical solution. Masonry structure was chosen due to construction constraints above the large basement.

At the lower level we have taken care to minimise the loss of privacy relative to the main pedestrian circulation court by opening the units to private courts outside the main ring form of the building. In order to maintain a connection to the internal community to the lower units, narrow windows have been positioned adjacent to the main court.

First floor units feature deep, ‘solid’ balconies which extend from the building to provide external living spaces. The form of these balconies provides elements of screening to offer both privacy and opportunities to view the communal court.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

The upper levels feature a metal sheet cladding which elegantly drapes from the roof to meet the lower structure. Windows and balconies pierce this metal cladding breaking the geometry and ensuring every view of the building is different.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cymon Allfrey Architects
Office
Cite: "Wilton Close / Cymon Allfrey Architects" 23 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/518334/wilton-close-cymon-allfrey-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments