the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Competitions
  3. NL Architects Chosen to Design Arnhem's ArtA Center

NL Architects Chosen to Design Arnhem's ArtA Center

NL Architects Chosen to Design Arnhem's ArtA Center
NL Architects Chosen to Design Arnhem's ArtA Center, View from the Rhine. Image Courtesy of NL Architects
View from the Rhine. Image Courtesy of NL Architects

Amsterdam-based firm NL Architects have been selected to design Arnhem's new ArtA Center, a new public arts cluster that will house the Arnhem Museum and Focus Cinema. Coming out on top in a shortlist which included BIG, Kengo Kuma & Associates and SO-IL, NL Architects' terraced design features a rooftop urban park with views over the Rhine, subterranean movie halls and an adaptable, open plan stepped museum.

The jury's decision commends the design for the way it "radiates enthusiasm", and the "simple and clear" concept, as well as praising the "inventive and innovative" mentality of the architects. 

More on the design and the jury's selection after the break

Museum. Image Courtesy of NL Architects Arts Square. Image Courtesy of NL Architects Museum. Image Courtesy of NL Architects City View. Image Courtesy of NL Architects + 17

View from the Rhine. Image Courtesy of NL Architects
View from the Rhine. Image Courtesy of NL Architects

The design centers around the ground-level Art Square, a large space which opens up to the street outside. This space serves as a "public intermediary" between the building and city, and also connects the museum above with the film theatres below. The jury praised this element for the way it resonates with "the findings of recent studies that showed that the lobby in many art clusters is the central area, where there is something to do and something to experience."

Arts Square from above. Image Courtesy of NL Architects
Arts Square from above. Image Courtesy of NL Architects

The film halls are mostly situated below this Art Square, however one of the halls seems to 'escape' from the base, to become a prominent and visible emblem for the cinema as a whole, and to animate the vast space of the Lobby. Above the lobby is the multi-level open plan museum, which NL Architects describe as a concept which "combines an ‘open’ plan – that allows endless configurations – with a specific spatial experience."

City View. Image Courtesy of NL Architects
City View. Image Courtesy of NL Architects

Topping the whole design is the baroque-inspired rooftop park, with grand stairways between each level and viewing windows into the museum spaces below. The park cascades downwards towards the town, inviting pedestrians up to the far end where they are rewarded with spectacular views over the Rhine.

Museum. Image Courtesy of NL Architects
Museum. Image Courtesy of NL Architects

The Jury's decision concludes that they are "convinced that the approach and mentality of the designers could result in a contemporary arts cluster that meets the high expectations. The vision of NL Architects ensures symbiosis between the cinema and the museum, while also offering many opportunities to explore new ways to use the building. The proposed art plaza would greatly enrich the neighbourhood and the public space."

Birds-eye view. Image Courtesy of NL Architects
Birds-eye view. Image Courtesy of NL Architects
  • Competition

    ArtA Cultural Center
  • Award

    Winner
  • Architects

  • Location

    Meijnerswijk 5, 6841 HA Arnhem, The Netherlands
  • Area

    8500.0 sqm
  • Project Year

    2014

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: Rory Stott. "NL Architects Chosen to Design Arnhem's ArtA Center" 17 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/517416/nl-architects-chosen-to-design-arnhem-s-arta-center/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments