the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Williamson Chong Architects
  6. 2011
  7. Blantyre House / Williamson Chong Architects

Blantyre House / Williamson Chong Architects

  • 01:00 - 17 June, 2014
Blantyre House / Williamson Chong Architects
Blantyre House  / Williamson Chong Architects, © Bob Gundu
© Bob Gundu

© Bob Gundu © Bob Gundu © Bob Gundu © Bob Gundu + 19

  • Partner in Charge

    Don Chong, OAA
  • Design Team

    Betsy Williamson, Shane Williamson, Chris Routley, Bernard Sin
  • Structural Engineering

    Blackwell Engineering
  • Construction Management

    Derek Nicholson Incorporated
  • More Specs Less Specs
© Bob Gundu
© Bob Gundu

Text description provided by the architects. In Toronto, the Victorian working class neighbourboods provide average lot sizes of 20’ wide by 120’ long. While there is light available on each narrow end, the interior spaces are inevitably quite dark. The site for the Blantyre House presented another restriction. Maintaining the 100-year-old Norway spruce in the backyard became a priority and impacted the programming and form of the house. At 19’ wide and 45’ long, the house is not only narrow, but also shallow.

© Bob Gundu
© Bob Gundu

A primary decision was made to allow the ‘kitchen studio’ with its integrated dining and harvest table to occupy the entire ground floor of the home, forcing the living room to hover above the ground floor porch, and retain its status as a ‘piano nobile’ space.

© Bob Gundu
© Bob Gundu

The ‘kitchen studio,’ with its distinctive custom millwork lining, serves as the architectural and emotional center of the home. The custom millwork attempted to consolidate seemingly disparate requirements of the home -- namely, mechanical ductwork, plumbing supply and sanitary lines, structural laterally-resistant piers -- into a zone that would prevent the already compact 8’-0” clear height ceiling from dropping even further.

Section
Section

The millwork aims to be the running spine which offers an entry closet, pantry, cupboards system, spice rack, appliance garage, refrigerator and broom closet in one continuous plane. Bevel-edged and eased details with recessed profiles identify the key areas for access and provide additional space savings relative to traditional drawer pulls and countertop overhang depths. Thus, the urban conditions were a distinct driver in the form of the kitchens details.

© Bob Gundu
© Bob Gundu

The angled volume cutout that serves as the focal point for the millwork wall was designed to provide the typical working sightlines and reaching angles of any typical kitchen -- with the exception that the upper storage would remain flush with the adjacent full-length closets and the lower cabinetry. This design detail followed through on the discovery that we could place the building systems lines behind the uppers without losing performance in cooking functions.

© Bob Gundu
© Bob Gundu

The emergence of this ‘kitchen studio’ aided in the evolution of the countertop and harvest table as a single fixed-piece, thus allowing conversational, preparatory and social conditions to migrate and exchange as effortlessly as possible between the two longitudinal components. With the detailing of the full-height sliding windows, the kitchen studio allows for the seamless flow from street to garden for guests while providing a sure and steady area for cooking and preparation. In some ways, we like to think of this as the ‘front face’ of the home upon entry.

© Bob Gundu
© Bob Gundu

In contrast, the upper most level of the home is the master bedroom and ensuite. Depicted in white with minimal details, this is where the house is most private. Offering quiet and sanctuary from the urban setting, the views are choreographed to provide glimpses of the trees, sky and even to Lake Ontario from the projected volume off the ensuite. This floor is also set back from the front face of the entry and living room volume, allowing the massing to read in scale with the modesty of the remaining homes on the block.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Sandwiched between these two levels is the ‘piano noble’ mentioned above. The light filled living room, overlooking the street, is removed from busy city life and the activity of cooking and dining below. Behind this living area are the two children’s bedrooms, one of which occupies the normally dark middle space between the front and the back of the house. To alleviate this common problem in Toronto’s fabric, the south wall of the living room is chamfered back to bounce light through a large window in the center space. Delineated by a knife edge on the front façade, this move scales the detail developed in the kitchen studio to bring an elegant edge to the cantilevered entry volume.

© Bob Gundu
© Bob Gundu

At the macro level, the biggest sustainable idea is that of infill housing. To increase density in an urban neighbourhood, we actually severed (split) a double-wide single family lot and made it two. Building within an existing neighbourhood on strips of available land, while taking care not to disrupt the native tree canopy, allows us to explore further the pedagogy of ‘incremental urbanism.’ Blantyre House is a repeatable typology that can co-exist with current bylaws and zoning requirements while giving a family urban connectivity, generous spaces, and even sanctuary.

© Bob Gundu
© Bob Gundu

Using first principals of through ventilation, resilient materials for longevity, and natural finishes, help this small home engage green building in a straightforward way.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Blantyre House / Williamson Chong Architects" 17 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/516462/blantyre-house-williamson-chong-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.