the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institute
  4. France
  5. Matthieu Place
  6. 2012
  7. Warehouse transformation into Visual Arts School / Matthieu Place + Thomas Raynaud

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Warehouse transformation into Visual Arts School / Matthieu Place + Thomas Raynaud

  • 01:00 - 16 June, 2014
Warehouse transformation into Visual Arts School / Matthieu Place + Thomas Raynaud
Courtesy of Thomas Raynaud
Courtesy of Thomas Raynaud
  • Architects

    Matthieu Place , Thomas Raynaud
  • Location

    Marseille, France
  • Area

    2000.0 sqm
  • Project Year

    2012

Courtesy of Thomas Raynaud Courtesy of Thomas Raynaud Courtesy of Thomas Raynaud Courtesy of Thomas Raynaud + 11

  • HVAC engineer

    B52
Courtesy of Thomas Raynaud
Courtesy of Thomas Raynaud

Text description provided by the architects. The project consists of the rehabilitation of an old warehouse into a school of graphic and visual arts.

First Floor Plan
First Floor Plan

The successive transformations of the building’s layout since its construction led to an important deficiency of natural light, spoiling the original spatial qualities of the building.

Courtesy of Thomas Raynaud
Courtesy of Thomas Raynaud

The major stake of the project is then to restore these qualities while meeting the requirement of the new program.

The project takes advantage of the building's structure throught clearly delimited interventions, emphasizing its obvious original spatial qualities.

Warehouse transformation into Visual Arts School  / Matthieu Place  + Thomas Raynaud, Courtesy of Thomas Raynaud
Courtesy of Thomas Raynaud

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Matthieu Place
Office
Thomas Raynaud
Office
Cite: "Warehouse transformation into Visual Arts School / Matthieu Place + Thomas Raynaud" 16 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/515481/warehouse-transformation-into-visual-arts-school-matthieu-place-thomas-raynaud/> ISSN 0719-8884