the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Landscape Architecture
  4. Portugal
  5. Topiaris Landscape Architecture
  6. 2013
  7. Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

  • 01:00 - 15 June, 2014
Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

© Joao Morgado © Joao Morgado © Joao Morgado © Joao Morgado + 38

  • Landscape Design Team

    Ana Lemos, Elsa Calhau, João Oliveira, Rita Salgado, Sara Coelho
  • Architecture Team

    Atelier Difusor De Arquitectura
  • Architecture Design Team

    Pedro Santos, Sérgio Marques, António Marciano
© Joao Morgado
© Joao Morgado

Text description provided by the architects. The Tagus Linear Park is an area of 15 000 sq m that was conquered by the surrounding communities of the industrial private sector and was felt as a democratic intervention by those forever deprived of access to the River. For the first time, people of adjacent urban communities are given recreation and leisure opportunity in direct contact with the riverside, which was until recently blocked by large industrial lots. People of all ages, from different walks of life and cultural backgrounds are now invited to come and enjoy a diverse palette of equipment and activities: from sports, fishing, walking and cycling to environmental education, or simply to get an eyeful of the landscape.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

The objective was to rethink urban public space located in a complex, unexpected, almost improbable universe of urban, industrial, agricultural and natural landscape. Aiming to keep the ‘essence of the space’ the team designed a unique greenway, grounded in the landscape’s natural and cultural features, with a multitude of recreational and leisure options, safeguarding the existing natural systems and promoting the ecological regeneration of damaged areas.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

The Park combines two different typologies of spaces: A single multifunctional area named ‘Praia Dos Pescadores’ (Fishermen’s Beach), set by the riverside within a former sand deposit, and 6 km of Pedestrian Trails associated with dirt roads, waterlines banks (streams and drainage ditches), which converge to Praia dos Pescadores, coming from urban and natural areas. The connection between the ‘beach’ and natural areas is made through a 700m long raised wooden path by which a Bird Observatory built from old pallets can be reached.

Location Plan
Location Plan

The "Praia dos Pescadores" contains a set of diverse and complementary equipment primarily intended for environmental education, leisure and informal sports: fishing platforms and shelters, picnic areas, a volleyball court, a simple playground with recycled tires, as well as platforms for sunbathing meet here in these 3ha of riverside front, to create an interesting and unique Playscape. The name was inspired by the fishermen, who were sceptical at the beginning, but soon realized that the renovated space kept the "sense of place" that has attracted them to it in the past. Their constant presence has proven to be a sustainable and efficient surveillance strategy. Lighting is 100% solar.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

The Centre for Environmental and Landscape Interpretation, planned for temporary exhibitions and events, is built in a modular system using recycled maritime containers. The structure is slightly raised from the ground, generating a spatial pattern that takes advantage of the views towards the ecosystems nearby.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

The network of paths, made from concrete slabs, designs the main spatial structure, connecting all components. Vegetation is composed mainly of native species and was planted in clusters featuring a specific formal pattern, contrasting with the extensive sand area. The densely planted groups are protected by a mesh of individual wooden poles to help capture and secure sand, and also to protect plants from being trampled in their early stages of development.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Topiaris Landscape Architecture
Office
Cite: "Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture" 15 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/515442/tagus-linear-park-topiaris-landscape-architecture/> ISSN 0719-8884