the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installations & Structures
  4. United Kingdom
  5. Angus Ritchie + Daniel Tyler
  6. 2014
  7. Lookout / Angus Ritchie + Daniel Tyler

Lookout / Angus Ritchie + Daniel Tyler

  • 01:00 - 13 June, 2014
Lookout / Angus Ritchie + Daniel Tyler
Lookout / Angus Ritchie + Daniel Tyler, © Ross Campbell
© Ross Campbell

© Daniel Tyler © Daniel Tyler © Ross Campbell © Daniel Tyler + 15

  • Architects

  • Location

    Loch Lomond and the Trossachs National Park, Balloch G83 8EG, United Kingdom
  • Collaborators

    Darran Crawford, Boris Milanov, MAKlab, Russwood, Gillrick Metalwork, Strathcylde University
  • Client

    Loch Lomond and Trossachs National Park
  • Cost

    £5000
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Ross Campbell
© Ross Campbell

Text description provided by the architects. The Lookout was designed and built by Angus Ritchie and Daniel Tyler as part of their Advanced Architectural Design thesis at Strathclyde University. The project was part of the Scottish Scenic Routes Initiative in conjunction with the Loch Lomond and Trossachs National Park and funded by the Scottish Government. The project also received sponsorship from MAKlab, Russwood and Gillrick Metalwork.

Axonometric
Axonometric

The Lookout sits within the landscape disappearing and reappearing from view as you move towards the object. Two seats, one for two, the other for one, frame views up Loch Voil and Loch Doine whilst a third view can be experienced through the reflections of the single vertical panel. The initial concept of a room with a view was realised over 2 months and built by hand by architecture students Angus Ritchie and Daniel Tyler. 

© Ross Campbell
© Ross Campbell

The Lookout is a timber frame structure clad in mirrored stainless steel laminated to 12mm birch ply. Standard sheet sizes (1220 x 2440mm) were the kernel of the design as the small budget and concern for minimising wastage were paramount. The result is a 2440 x 2440 cube with volumes carved out to frame views and allow users to sit or stand. The edges of which are exposed, and treated, to frame the object in the landscape. The cladding for the seats is a Frake Hardwood, supplied and sponsored by Russwood, planed to 24x24 mm sections and assembled in a Japanese style.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lookout / Angus Ritchie + Daniel Tyler" 13 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/515101/lookout-angus-ritchie-daniel-tyler/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.