the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Music Venue
  4. Austria
  5. Franz Architekten
  6. 2013
  7. Goldstück, Musikverein / Franz Architekten

Goldstück, Musikverein / Franz Architekten

  • 01:00 - 10 June, 2014
Goldstück, Musikverein / Franz Architekten
Goldstück, Musikverein / Franz Architekten, Courtesy of Franz Architekten
Courtesy of Franz Architekten

Courtesy of Franz Architekten Courtesy of Franz Architekten Courtesy of Franz Architekten Courtesy of Franz Architekten + 23

Courtesy of Franz Architekten
Courtesy of Franz Architekten

Text description provided by the architects. The musical society of zwettl was founded in the year 1887. Its hitherto existing rehearsal space in the attic storey of the municipal office did neither answer to the musical society’s supraregional importance, nor to acoustic requirements. Transferring the music society frees space in the existing building for the increasing number of administration tasks.

Floor Plan
Floor Plan

The new building’s positioning frames the hitherto undefined place and presents an effective enhancement of the municipality’s entrance situation. Moreover, it offers the possibility for concerts of the musical society right next to the rehearsal space. With its contemporary, reduced cubical style the new building forms an intentional counterpoint to the adjacent municipality.

Courtesy of Franz Architekten
Courtesy of Franz Architekten

For illumination of the ground floor, the structure floats on a circumferential window belt. The façade design with gold-coloured diamond-shaped aluminium composite panels was derived from brass instruments and the pattern of the musical society’s uniforms. By providing a new building for its musical society, the municipality of zwettl signals the society’s importance not only for the town itself, but also beyond.

Site Plan
Site Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Goldstück, Musikverein / Franz Architekten" 10 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/513838/goldstuck-musikverein-franz-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments