All
Projects
Products
Events
Competitions

Sandwiched / INABA

Sandwiched / INABA

© Naho Kubota © Naho Kubota © Naho Kubota © Naho Kubota + 8

  • Architects: INABA, C‐Lab
  • Area Area of this architecture project Area: 2200.0 ft2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2010
  • Photographs Photographs: Naho Kubota

Text description provided by the architects. As part of 2010, the Whitney Biennial, Jeffrey Inaba’s firm, INABA, was commissioned to design a pop‐up café located in the museum’s interior courtyard. The project consists of three (3) large‐scale lanterns that occupy the courtyard’s double‐height space, a 24‐foot long service counter, communal tables, high‐top counters and ‘droopy’ seat cushions.

© Naho Kubota
© Naho Kubota

However bold in form or expressive in materials, it was striking to us that postwar architecture is vulnerable to appearing cold, incomplete and lacking in detail. Depending on the character of the interior design, even the strongest statements of modern architecture can today sometimes verge on feeling unadorned, like a dentist office waiting area. We wanted to add another scale of detail and information to the Breuer building’s interior. Only instead of using stark simple forms and exposed natural materials, we tried to enhance the space, to ‘re‐humanize’ it, with curved shapes and a palette of synthetic materials (fiberglass, resin, nylon, acrylic and vinyl).

© Naho Kubota
© Naho Kubota

In conjunction with Jeffrey Inaba’s Columbia University‐based group, C‐Lab, INABA developed graphic design elements for the café, including T‐shirts, signage and the menu. In addition, they created order cards, which together comprise an unofficial Whitney Museum of American Art Building Materials Collection. Each card shows the front and back surface of a material found in the Breuer building.

© Naho Kubota
© Naho Kubota

The café is operated by Danny Meyer’s Union Square Hospitality Group, and features sandwiches created specifically for the pop‐up by USHG’s renowned chefs. The menu items are available at the Whitney only, for the duration of this installation.

© Naho Kubota
© Naho Kubota

The café, called ‘Sandwiched,’ will serve visitors until the opening of a permanent restaurant in September 2010.

© Naho Kubota
© Naho Kubota

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: New York, USA

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sandwiched / INABA" 03 Mar 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/51370/sandwiched-inaba/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.