the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. CREUSeCARRASCO Arquitectos
  6. 2013
  7. Chao House / CREUSeCARRASCO Arquitectos

Chao House / CREUSeCARRASCO Arquitectos

  • 01:00 - 11 June, 2014
Chao House / CREUSeCARRASCO Arquitectos
Chao House / CREUSeCARRASCO Arquitectos, © Hector Santos-Díez
© Hector Santos-Díez

© Hector Santos-Díez © Hector Santos-Díez © Hector Santos-Díez © Hector Santos-Díez + 19

  • Collaborators

    Barbara Mesquita, Celsa Pesqueira
  • Developer

    Jose Manuel Chao
  • Contractor

    J. M. Rodríguez Garrido
  • Structure

    Félix Suárez Riestra
  • Installations

    Isabel Francos Anllo
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The project rebuilds a small house just over 3 meters wide and 16 deep at the end of a block. It is located in the historic centre of this village of Costa da Morte. The former house was a dwelling and a bar and it had a blind well oriented dividing wall.

We have sought to resolve the urban scene clearly, bringing a renewed vision of building but without losing identity, through references to history and culture of the place.

© Hector Santos-Díez
© Hector Santos-Díez

It was constructed in wood, recalling the maritime construction and using white painted table. White is the colour of galleries and houses of the village. The ground floor facade is stony, in continuity with the traditional street facades. We wanted to reflect the spirit of the popular architecture without giving up our self-expression.

Floor Plan
Floor Plan

The house is about 120m2 divided between 3 floors. The ground floor is the entrance and a two car garage. The first ground takes the day area -lounge and kitchen-. The second floor has a bedroom, an office and a bathroom. At the penthouse floor is the ensuite room.

© Hector Santos-Díez
© Hector Santos-Díez

We made a simple approach based on the longitudinal dimension of an open space and the access centrality. The ladder -leaning against the partition wall-, leaves rooms on each side. Meanwhile the facade stands out at its centre making larger spaces, or it approaches to the stairs making an entrance cover. The high ceilings and narrow windows relate plants to each other and the outside space, without actually showing it all.

The purpose was to reinvent a new living space, which is nowadays in ruins and unresolved..

© Hector Santos-Díez
© Hector Santos-Díez

View the complete gallery

About this office
Cite: "Chao House / CREUSeCARRASCO Arquitectos" 11 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/512763/chao-house-creusecarrasco-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.