the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. France
  5. Noémie Meney
  6. 2014
  7. Pavillon d'été / Noémie Meney

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Pavillon d'été / Noémie Meney

  • 01:00 - 3 June, 2014
Pavillon d'été / Noémie Meney
Pavillon d'été / Noémie Meney , © Germain Ferey
© Germain Ferey

© Germain Ferey © Germain Ferey © Germain Ferey © Germain Ferey + 26

  • Architects

    Noémie Meney
  • Location

    Toulon, France
  • Studies

    January 2013 – June 2013
  • Area

    16.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Germain Ferey
© Germain Ferey

Text description provided by the architects. This project aimed at turning a brick shack into a holiday guesthouse. It was to be fully equipped for a couple, featuring a Kitchen, a bathroom, a bedroom and a sitting room.

The “Pavillon” is in the garden of a bigger house, a holiday house, built in 1930. But it's totally independant from the house.

© Germain Ferey
© Germain Ferey

The high-ceilinged original shed enjoyed a remarkable communication with the outside through an ample arch. In order not to tamper with its interesting roominess, the project has ajusted itself to the existing space the way a swallow’s nest clings to an attic’s framework, altering the volume as little as possible.

Section
Section

This ‘nest’ which occupies the upper volume of the shed is hidden from view by wickerwork screens. Like Venetian blinds or mucharabiehs, they allow a person to see without being seen. Wickerwork, a material designers commonly use for chairs, is here given a modern new lease of life.

© Germain Ferey
© Germain Ferey

 On the ground floor, the kitchen and the bathroom are partitioned off. In the living room, thanks to an ample curtain, one can have a shower in a vast open space, while enjoying a good view of the natural environment. Thus, the exceptional rapport between the inside and outside of the shelter has been preserved. No visual or material barrier has been added : the orchard appears as an extension of the living space. There is no such thing as an inside/outside boundary line. The humble shack now affords an outdoor lifestyle in the midst of an orchard, with all modern conveniences.

Floor Plan
Floor Plan

The space concept:

The biggest challenge was to conserve the space quality of the existing building : the relation with the garden, the inside height, the arch which allows you to see all your environnemnt (the garden and the sky) anywhere in the building.

© Germain Ferey
© Germain Ferey

How to build inside this building and keep all this quality ?

The answer was to seperate the new façade from the old one. The new facade is inside, and the new building occupies the half of the volume of the old building. With this system, we could put folding door, so the builing stays totally opened on the outside. The goal was to save this relation between this inside and the garden.

© Germain Ferey
© Germain Ferey

The wicker :

I chose wicker for the screen because I wanted a living material, with its own impecfections and irregularities. This material is not static, the color changes and it moves a little with the humidity. In the idea to be close to the nature, I didn't want something controled, fixed, which never changes. In this univers all controled, I like the idea that somethnig is not.

Section
Section

Moreover, it was a way to make a link with the old building, with its old material which is close to 100 years old. It makes reference to our  handcraft inheritage and it makes live this inheritage in a contemporary way.

© Germain Ferey
© Germain Ferey

This material offers a very good quality of luminosity with a soothing color of light, that you can't have with a « cold » material like metal.

View the complete gallery

About this office
Noémie Meney
Office
Cite: "Pavillon d'été / Noémie Meney " 03 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/511575/pavillon-d-ete-noemie-meney/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments