the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Portugal
  5. António Portugal e Manuel Maria Reis
  6. 2013
  7. Gafanha da Boa Hora School Center / António Portugal e Manuel Maria Reis

Gafanha da Boa Hora School Center / António Portugal e Manuel Maria Reis

  • 01:00 - 2 June, 2014
Gafanha da Boa Hora School Center / António Portugal e Manuel Maria Reis
© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

© Luís Ferreira Alves © Luís Ferreira Alves © Luís Ferreira Alves © Luís Ferreira Alves + 23

  • Landscape

    Alçada Baptista Arquitectura Paisagista, Lda
  • Engineers

    Poliedro, Gestão de Energia Térmica, Rodrigues Gomes & Associados, SA Prof. Eng. Vasco Peixoto de Freitas, Az76, Consultores de Investimentos e Engenharia, Xz Consultores,
  • Model

    Álvaro Negrello
Gafanha da Boa Hora School Center / António Portugal e Manuel Maria Reis, © Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

Text description provided by the architects. The School Centre is part of a transitional area between the agricultural plan developed on the banks of the Ria de Aveiro (found here at its southern end) and the pine forest that grows extensively and fixes this whole area of ancient sand dunes.

Floor Plan
Floor Plan

The building defines three parallel volumes separated by outdoor leisure areas, where the programme is clearly distributed from a central element of distribution, with teaching spaces in the East and common areas in the West. The teaching spaces are distributed among two main volumes, with the set of rooms of Preschool Education on the first floor (with one floor) and the classrooms of the Elementary School in the second volume, on two floors. The third volume includes the gym.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

Its image results from the desired functional and constructive clarity: the projection of the paving slabs and the roof (on the South side) guarantees the energy efficiency of the building and reinforces the horizontality that underlines the small undulation of the terrain, contrasts with the vertical feature of the trees enhance the character of the surroundings; accompanying the rhythm of these same trees, the elevations between the slabs are defined by transparent fixed elements (glass) and opaque elements (modified pine wood) that create the different  solutions of the wall, ventilation and access.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gafanha da Boa Hora School Center / António Portugal e Manuel Maria Reis" 02 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/511125/centro-escolar-de-gafanha-da-boa-hora-nelson-miranda/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.