the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. China
  5. URBANUS
  6. 2013
  7. Library of South University of Science and Technology of China / URBANUS

Library of South University of Science and Technology of China / URBANUS

  • 01:00 - 1 June, 2014
Library of South University of Science and Technology of China / URBANUS
The north facade. Image © Alex Chan
The north facade. Image © Alex Chan

Night view. Image © Alex Chan Semi-unitized Aluminum Curtain Wall. Image © Alex Chan space of the outer corridor. Image © Alex Chan Open Access Reading Area. Image © Alex Chan + 36

  • Architects

  • Location

    1088 Xueyuan Ave, Nanshan Qu, Shenzhen Shi, Guangdong Sheng, China
  • Lead Architct

    Yan Meng | Hui Wang(Interior)
  • Project General Manager

    Changwen Zhang
  • Project Architect

    Yilin Lin, Aidi Su
  • Team

    Zhiyi Huang, Jun Wang, Lingli Zhu, Shengfen Xie, Jiajia Li, Lansheng Chen (Architecture) | Shuang Liu, Tu Li, Jinbin Wu (Interior) | Dianbin Yao(Technical Director)
  • Area

    10728.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Client

    Shenzhen Public Works Bureau | South University of Science and Technology Infrastructure Office
  • (LDI) Structure/ MEP (Mechanical, Electrical, Plumbing)/Interior

    Shenzhen Institute of Building Research Co., Ltd.
  • More Specs Less Specs
Bird's eye view. Image © Alex Chan
Bird's eye view. Image © Alex Chan

Text description provided by the architects. Nowadays, as books cease to be the primary carrier for the transfer of knowledge, the meaning of “The Library” is also shifting. Recognizing this, the design not only incorporates the conventional programs of libraries, but also attempts to excavate what is embedded in libraries the public nature that is closely associated with today’s society.

The north facade. Image © Alex Chan
The north facade. Image © Alex Chan

Located at core of the campus, the library features a slightly curved façade, maintaining a humble stance towards its surroundings. Students and teaching staff who commute between the academic area and the living area on a daily basis will always pass by the library, regardless of which direction they are heading.

Semi-unitized Aluminum Curtain Wall. Image © Alex Chan
Semi-unitized Aluminum Curtain Wall. Image © Alex Chan
Axonometric Exploded
Axonometric Exploded

Such circulation gives rise to a corridor system that crisscrosses throughout the building, referencing the traditional Cantonese commercial arcade adapted to hot and rainy climates, attracting the public to walk to the inside. Along the north-south corridor are the public programs, including the main entrance lobby, academic auditorium, association activity room, book bar, and so forth.

crisscrossing corridor. Image © Alex Chan
crisscrossing corridor. Image © Alex Chan

The corridor on the second floor extends from the west to the east—it passes by the book bar, skylight, multi-function hall, bamboo garden, reading area, semi-outdoor platform, and then finally ends at the Baishu Garden on the east. Overlapping circulation allows people to meet and communicate with each other; they can stop by to read or participate in academic activities, which will naturally become a part of their daily life.

The inner courtyard. Image © Alex Chan
The inner courtyard. Image © Alex Chan
corridor in the courtyard. Image © Alex Chan
corridor in the courtyard. Image © Alex Chan

These create opportunities for a physical library to become more lively and inviting than a virtual library. On the top floor, 3,800 square meters of clear space serves an open-shelf reading area. In order to facilitate the role exchange between the modularized book collection area and the reading area, the structural load of this floor is customized for book collection areas; the column span is unified as 8,400*10,800mm.

space of the outer corridor. Image © Alex Chan
space of the outer corridor. Image © Alex Chan

GRC (Glass Fiber Reinforced Concrete) was originally specified for the library façade. With the consideration of façade scale, structural load, sizes of fabricated structural components, local shading requirement, and other factors, the GRC unitized component was designed into a light and high-strength hollow module that had a dimension of 1,800*675*400mm; its hollow core was then filled with insulating materials, with mold release and curing treatment.

Open Access Reading Area. Image © Alex Chan
Open Access Reading Area. Image © Alex Chan
Open Access Reading Area. Image © Alex Chan
Open Access Reading Area. Image © Alex Chan

Due to various reasons, the client requested the material to be changed before construction. Eventually, silver grey, semi-unitized aluminum modules were assembled together in a staggered fashion. The aluminum modules were both water-proof and sunlight resistant, and were assembled following the original approach. For the crisscrossing corridors, orange high-strength fiber cement boards were applied to the ceiling and the wall. The orange color extends from the outdoor public space to the indoor public area, inviting people at the corridors to enter the building.

Night view. Image © Alex Chan
Night view. Image © Alex Chan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Library of South University of Science and Technology of China / URBANUS" 01 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/511087/library-of-south-university-of-science-and-technology-of-china-urbanus/> ISSN 0719-8884
The north facade. Image © Alex Chan

南方科技大学图书馆 / URBANUS 都市实践

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.