the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. Danuri Kangnam Store / Hyunjoon Yoo Architects

Danuri Kangnam Store / Hyunjoon Yoo Architects

  • 01:00 - 30 May, 2014
Danuri Kangnam Store / Hyunjoon Yoo Architects
Danuri Kangnam Store / Hyunjoon Yoo Architects, © Youngchae Park
© Youngchae Park

© Youngchae Park © Youngchae Park © Youngchae Park © Youngchae Park + 14

  • Architects

  • Location

    838 Seolleung-ro, Gangnam-gu, Seoul, South Korea
  • Design Team

    HyunjoonYoo, Jinsung Heo, Jeahong Kim, Munchul Choi, Sungeun Hwang, Hyuntak Cho, Seungho Ham
  • Area

    257.0 sqm
  • Project Year

  • Photographs

Text description provided by the architects. The concept of this interior project is “peeling”. In most modern architecture, finishes cover the structure. Interior spaces in particular are always colored by wall finishings. We were curious: ‘what would happen if we peeled off the finish?’ Our design began from this question.

In this store, the peeled surface takes on different functions, such as that of a table or a staircase. The basic interior material for the store is oak wood panel. The wooden surface is peeled out to make a table or a stair. People can see a white surface where the wooden surface was removed. 

© Youngchae Park
© Youngchae Park

Before, people had to use the public stair case outside of the first floor. To connect the floors, we needed to make a hole for a staircase, a major object for the store. The stair between the first and the second floor is made of two parts. One is made of stone. It is located on the first floor. It has five steps. It is constructed in compression. The other part is made of steel. It is hung on the second floor. And there is a clear gap between the fifth and the sixth step. That is where the two floors are separated in the middle of the stairs. People will realize where and when they enter into the other space clearly.

First Floor Plan
First Floor Plan

The City of Seoul runs this store; mostly single-person corporations that produce design products, clothes, and accessories apply to display products in this store. The client also wanted to use this store to host parties in the evening. Any designer can rent this space for a launch event, which often requires a runway for a small fashion show. Therefore the client requested that the second floor area can be cleared out quickly. We located the clothes hangers’ bar in the middle of the second floor. These bars can be moved when the users want to empty the space.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Danuri Kangnam Store / Hyunjoon Yoo Architects" 30 May 2014. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884