the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Other Public Administration Buildings
  4. Belgium
  5. ALT Architectuur
  6. 2012
  7. Pakhuis Clemmen / ALT Architectuur

Pakhuis Clemmen / ALT Architectuur

  • 01:00 - 29 May, 2014
Pakhuis Clemmen / ALT Architectuur
Pakhuis Clemmen / ALT Architectuur, © Thierry Lagrange
© Thierry Lagrange

© Thierry Lagrange © Thierry Lagrange © Thierry Lagrange © Thierry Lagrange + 27

  • Cooperation Construction

    Studiebureau riessauw bvba
  • Cooperation Technics

    De klerck engineering
  • Contractor

    Monument Vandekerckhove nv
  • More Specs Less Specs
© Thierry Lagrange
© Thierry Lagrange

Text description provided by the architects. The decision by the city of Ghent to establish its department of culture in an old warehouse on the river Leie was intended as a bold statement. By situating it at this particular site, a new axis is created, that runs perpendicular to the main commercial axis in the city centre. In order to ensure that the architecture communicates directly with the city, an explicit language of forms was used. The new bay windows on the roof level facing different directions, and the transparency of the ground floor layout are intended to stimulate this communication. It was our explicit choice to open the courtyard to the public and reshape it into a place for people to take a break and rest. Inside the building, a box office was set up on the ground floor. The first and second floors accommodate offices and the third floor is a multifunctional space. What remained of the old warehouse has been restored and put in contrast with the new office interiors and library.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Pakhuis Clemmen / ALT Architectuur" 29 May 2014. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884