We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Department Building Waehringerstrasse 29 / NMPB Architekten

Department Building Waehringerstrasse 29 / NMPB Architekten

Courtesy of NMPB  Architekten     Courtesy of NMPB  Architekten     Courtesy of NMPB  Architekten     Courtesy of NMPB  Architekten     + 26

More SpecsLess Specs
Courtesy of NMPB  Architekten
Courtesy of NMPB Architekten

Text description provided by the architects. The new site allows to combine the entire faculty of informatics, previously distributed on different buildings, in an unique structure. The department of communication science get’s seminar rooms and seven computer – research rooms at the Währingerstrasse 29. On the ground floor and in the two basement stories are located the library for informatics and communication science such as part of the library for chemistry faculty.

Courtesy of NMPB  Architekten
Courtesy of NMPB Architekten

The building at the Währingerstrasse fills a typical gap site, but operates as a L-form joint (with internal service- and supply core) around the courtyard. The reinterpretation element of the bow window at the Währingerstrasse connects the different alignments of the surrounding buildings and a caesura at the upper level the different heights.

Floor Plan 1
Floor Plan 1

The focal point of the construction lies at the Währingerstrasse, where the main entrance, accessible through an inviting hall, is located. From this entrance the lecture halls in the basement, the library and the seminar rooms on the upper floors are reachable. As a result of this decision, the orientation in the building toward the different uses is optimized. The university library has its own intern access.

Courtesy of NMPB  Architekten
Courtesy of NMPB Architekten

Appropriate work- and communication opportunities. The focus of university planning lies in the construction of appropriate work- and communication opportunities for students, scientists and administration members such as suitable library and communication infrastructure. The new areas have a flexible design, to adapt and expansion for future demands. Additionally, systems and processes are set in, to reduce operating costs and increasing sustainability.

Courtesy of NMPB  Architekten
Courtesy of NMPB Architekten

Special attention was taken to the multifunctional service and communication spaces for students. The University of Vienna is continuing its project student space: central target of this project is to shape the university “environment” in an attractive way, to optimise the spaces of learning and research, to increase space of communication and to offer an adequate infrastructure in seminar rooms and lecture halls.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Währinger Straße 29, 1090 Vienna, Austria

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Department Building Waehringerstrasse 29 / NMPB Architekten" 29 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/509814/department-building-waehringerstrasse-29-nmpb-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.