the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Sweden
  5. Skälsö Arkitekter
  6. 2011
  7. Building no. 8 / Skälsö Arkitekter

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Building no. 8 / Skälsö Arkitekter

  • 01:00 - 28 May, 2014
Building no. 8 / Skälsö Arkitekter
Building no. 8 / Skälsö Arkitekter, © Anna Sundström
© Anna Sundström

© Anna Sundström © Anna Sundström © Anna Sundström © Anna Sundström + 16

© Anna Sundström
© Anna Sundström

Text description provided by the architects. Building no. 8 was built as a part of the developing of the Bungenäs area in the north of Gotland. The site is a former lime stone quarry and abandoned military area, containing many hidden bunkers and secret underground rooms.

© Anna Sundström
© Anna Sundström

One of these bunkers was picked by Skalso architects to serve as a summer holiday house for a small family. The bunker had been built and used by the military as a mechanical workshop and is located in the middle of the peninsula.

Floor Plan
Floor Plan

The bunker was chosen because of its location; with its main façade towards south and the sea.

© Anna Sundström
© Anna Sundström

To get daylight into the house holes were cut out in to the thick concrete walls and replaced with glass doors. The main entrance is still the same as the one used by the military.

Elevation
Elevation

In front of the building, an inner courtyard was added; by digging out the existing limestone and reuse it to build the surrounding courtyard walls. The placing, digged down in to the ground, is to create a micro climate.

© Anna Sundström
© Anna Sundström

Regarding the interior, as little as possible is done. The existing concrete walls, floor and ceiling is washed, but kept. The new kitchen is freestanding and some of the furniture is still remaining from the military. A fire place is added, also a simple but functional bathroom.

The house is now used as a private summer holiday home.

View the complete gallery

About this office
Skälsö Arkitekter
Office
Cite: "Building no. 8 / Skälsö Arkitekter" 28 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/509444/buildning-no-8-skalso-arkitekter/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Anna Sundström

8号住宅 / Skälsö Arkitekter