the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. A Parallel Architecture
  6. 2013
  7. Paramount Residence / A Parallel Architecture

Paramount Residence / A Parallel Architecture

  • 01:00 - 27 May, 2014
Paramount Residence / A Parallel Architecture
Paramount Residence / A Parallel Architecture, © Topher Ayrhart
© Topher Ayrhart

© Topher Ayrhart © Topher Ayrhart © Topher Ayrhart © Topher Ayrhart + 16

  • General Contractor

    David Wilkes Builders
  • Structural Engineer

    JM Structures
  • Geotechnical Engineer

    Kohutek Engineering & Testing
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Nestled into the edge of a hilltop in South Austin, this new construction home sits on one of the highest points within the city limits, offering panoramic skyline and hill-country views. Due to the steep approach to the house, the building is partially sunken into the earth, allowing for vehicular access and parking below, as well as elevated living spaces above, including a deep shaded roof deck. The split-level design allows the building to comply with city development restrictions while maximizing views out and privacy from the street below.

© Topher Ayrhart
© Topher Ayrhart

The building is vertically stratified across the split-level configuration, housing vehicles on the lowest level, public space and secondary sleeping rooms at the rear yard level above, storage and mechanical on the interstitial 3rd level, and a generous master suite with lounge and roof deck on the 4th.  This stratification allows for a wide variety of spatial experiences and view opportunities as one ascends the central stair tower.

First Floor Plan
First Floor Plan

The tectonic design reinforces this vertical procession, starting with a heavy concrete plinth that retains earth at the sunken garage and becomes the foundation, exposed steel wide-flange beams which support the heavy loads of the second story and roof deck, and cantilevered glulam beams at the high roof, that taper up to the sky and orient this level to its primary downtown view.

© Topher Ayrhart
© Topher Ayrhart

Built-in rooftop planters screen undesirable neighboring views while offering privacy to the master suite. An exterior stair connects the roof deck with the private rear yard, where a generous covered porch shades the west-facing window wall and serves as an outdoor living room.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Paramount Residence / A Parallel Architecture" 27 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/509249/paramount-residence-a-parallel-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.