the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Auditorium
  4. Spain
  5. UTE Llinàs-Llobet-Ayesta-Vives
  6. 2010
  7. Atlantida Auditorium / UTE Llinàs-Llobet-Ayesta-Vives

Atlantida Auditorium / UTE Llinàs-Llobet-Ayesta-Vives

  • 01:00 - 24 May, 2014
Atlantida Auditorium / UTE Llinàs-Llobet-Ayesta-Vives
Atlantida Auditorium  / UTE Llinàs-Llobet-Ayesta-Vives, © Filippo Poli
© Filippo Poli

© Filippo Poli © Filippo Poli © Filippo Poli © Filippo Poli + 35

  • Architects

  • Location

    Vic, Barcelona, Spain
  • Director Architect

    Josep Llinàs
  • Associates Architects

    Josep Llobet, Pedro Ayesta, Laia Vives
  • Area

    10500.0 m2
  • Project Year

  • Photographs

  • Technical Architect

    Miquel Autet
  • Collaborator Architect

    Jorge Martín
  • Structures Calculation

    Bernuz-Fernandez Arq S.L.
  • General Engineer

    GPO Ingeniería, S.A.
  • Acústic Engineer

    Audioscan S.L.
  • Scenography Consultants

    OTTO projectes S.L.
  • Design Team

    Iván Andrés, Andrea Tissino, Philipp Gasteiger, Fermín Garrote, Iñaki Arbelaiz, Petra Pferdmenges, Natzarena Manenti, Aina Solé
  • Construction company

    FCC Construccion
  • Budget

    15.801.350 €
  • More Specs Less Specs
© Filippo Poli
© Filippo Poli

Text description provided by the architects. We understand the project responds to the particularities of its location and program needs.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

In relation to the location, the site is placed between the boundary of the consolidated town and the future expansion areas. The transition from one fabric to the other is articulated by a strip of natural land supported by the Meder River. In the northern edge, the consolidated town is composed by courtyards where the rear façades of row housing look over.

Floor Plan N +1.5
Floor Plan N +1.5

Among them we find “Can Serratosa”, the current home of the Vic Music School, which will hold the common areas of the new Music School. Can Serratosa has a side lane that permits direct access from the street to the site. This will become an important aspect in the development of the proposal.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

The southern edge, on the other hand, only has a property boundary without any real consistency, which we think should be dissolved using the continuity solution for the unbuilt site and the green area defined by the river flats.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

In relation to the program:

It is basically made up of parts of different constitution: Theatre, Auditorium, Services, Music School and Restaurant. While the Theatre and the Auditorium are large-scale units with no need of natural light, the Music School is the repetitive addition of small units that need natural light and ventilation. In the case of the Theatre, the inevitable height of the fly tower is an outstanding feature. Its volume will make it a visual reference for the complex in relation to the city and the local environs.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

We bore the following aims in mind while drafting the proposal:

1. Regarding the building ascribed to the consolidated town as a melted part of the urban fabric. While, on the other hand, linking the open space to the natural territory organised by the riverbank.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

2. Using project systems that would be able with the same designing tools -basically the relationship with the ground, the geometry and the roofs- to resolve items with utterly different uses and scales like the ones that form the programme. And, at the same time, managing to include the fly tower volume in the rules of the system applied.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

3. In this sense, it has been quite important the use of the lane from “Can Serratosa” to the open space as a backbone that situates and provides access to every part of the programme. And also the use of the sloping roof which descends from the top of the fly tower and spreads out until it covers the porches and classrooms.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

4. Among the materials –concrete, basalt natural stone, aluminium, etc.- we have introduced at the highest façades of the flytower and the Music School, a metallic revetment, a cupper-aluminium alloy, that leads the eye to the skyline of the complex and from there to the city of Vic’s one.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Atlantida Auditorium / UTE Llinàs-Llobet-Ayesta-Vives" 24 May 2014. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Filippo Poli

阿特兰蒂达礼堂 / UTE Llinàs-Llobet-Ayesta-Vives