the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. Portugal
  5. Ricardo Carvalho + Joana Vilhena Arquitectos
  6. 2012
  7. Lima de Freitas School Renovation / Ricardo Carvalho + Joana Vilhena Arquitectos

Lima de Freitas School Renovation / Ricardo Carvalho + Joana Vilhena Arquitectos

  • 01:00 - 23 May, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Lima de Freitas School Renovation / Ricardo Carvalho + Joana Vilhena Arquitectos
Lima de Freitas School Renovation / Ricardo Carvalho + Joana Vilhena Arquitectos, © Nuno Gaspar / RCJV Arquitectos
© Nuno Gaspar / RCJV Arquitectos

© Nuno Gaspar / RCJV Arquitectos © Nuno Gaspar / RCJV Arquitectos © Nuno Gaspar / RCJV Arquitectos © Nuno Gaspar / RCJV Arquitectos + 25

  • Architects

    Ricardo Carvalho + Joana Vilhena Arquitectos
  • Location

    Setúbal, Portugal
  • Architecture

    Ricardo Carvalho e Joana Vilhena
  • Project Team

    Joana Vilhena, Ricardo Carvalho, Angela Marquito, José Maria Rhodes Sérgio, José Roque, Francisco Costa, Nuno Gaspar e Sebastião Taquenho
  • Project Year

    2012
  • Photography

  • Foundations and Structures

    ARA/ Fernando Rodrigues
  • Building services and electrical, communications and security

    AFA Consult
  • Building Facilities and Plumbing

    AFA Consult
  • Gas system and safety and health plan

    AFA Consult
  • Building facilities, mechanical and HVAC

    AFA Consult
  • Acoustics

    AFA Consult
  • Landscape

    Victor Beiramar Diniz
  • Construction

    Mota Engil S.A.
  • Client

    Parque Escolar
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. From the architects: The renovation and expansion of Lima de Freitas School, in Setúbal, is based on a strategy of appreciation of architecture and landscape on the eastern edge of Arrábida Natural Park. We sought to preserve the rainforest that works today as the unpredictability of the interior space of the building, constructed only in the spaces where it was not necessary to fell trees.

© Nuno Gaspar / RCJV Arquitectos
© Nuno Gaspar / RCJV Arquitectos

The project also seeks make the school more dense, giving complexity to the relationship between its parts. This complexity has meant building spaces between pavilions for group activities at the school.

© Nuno Gaspar / RCJV Arquitectos
© Nuno Gaspar / RCJV Arquitectos

The project provides a profound transformation of the relationship between exterior and interior spaces, and especially the creation of a new and clearer programmatic relationship between the parts. To minimize the impact of the construction on the space available, the design strategy is to build embankments that separate the three topographic levels.

© Nuno Gaspar / RCJV Arquitectos
© Nuno Gaspar / RCJV Arquitectos

Various spaces of noble scale were created for students and teachers, as chimneys between halls, courtyards, and a central space that brings together and celebrates the everyday life of the school.

© Nuno Gaspar / RCJV Arquitectos
© Nuno Gaspar / RCJV Arquitectos

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lima de Freitas School Renovation / Ricardo Carvalho + Joana Vilhena Arquitectos" [Modernização da Escola Lima de Freitas / Ricardo Carvalho + Joana Vilhena Arquitectos] 23 May 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/508168/lima-de-freitas-school-renovation-ricardo-carvalho-joana-vilhena-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.