All
Projects
Products
Events
Competitions

Big Smile Project / Schema Architecture & Engineering

Big Smile Project / Schema Architecture & Engineering

© Nikos Alexopoulos © Nikos Alexopoulos © Nikos Alexopoulos © Nikos Alexopoulos + 21

Athens, Greece
  • Architects: Schema Architecture & Engineering
  • Area Area of this architecture project Area: 270.0 sqm
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2013
  • Photographs photographs: Nikos Alexopoulos
  • Construction Management

    Savvas Athanasiadis
More Specs Less Specs
© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos

Text description provided by the architects. In December of 2013 a new 270 sq.m. chamber was delivered to the children of the Rehabilitation Center in Voula, filling the residents with enthusiasm and joy. The initiative of the restoration “Big Smile Project 2,” is a sequel to the excellent work of NGO Tandem and courtesy of Mattel Children’s Foundation. The design and construction was assigned to the architecture firm “schema architecture & engineering” of Marianna Athanasiadou and Christos Stavrogiannis.

© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos

The aim of the proposal was to create a pleasant, warm and safe environment within the context of an economic and feasible implementation. Key element was the creation of personal space for each child. The chamber accommodates eighteen children of various ages and difficulties, thus different needs and capabilities. The spaces created serve these special circumstances.  

© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos

The sleeping spaces were approached in two different directions; the hiding spaces and the nooks. In “hideouts” perforated wooden panels created rooms that offer both isolation and optical continuity, while in “nooks” the bedside façade wall has been fattened in such a way that the beds enter deep in this wall embracing it, thus allowing privacy within a common room.

© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos

The public areas were treated as places of concentration and play, reorganizing substantially the different functions, while the ramp that connected the different levels became a unifying element that symbolized sky, earth and seabed.

Floor Plan
Floor Plan

Finally, it is important to stress that the success of such a project is based on the acceptance and proper use by its residents. In this context, Tandem, with the completion of the project, supported the children and staff psychologically, to ensure that the children will develop habits that will make their life in their new home optimum.

© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Athens, Greece

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Big Smile Project / Schema Architecture & Engineering" 18 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/505726/big-smile-project-schema-architecture-and-engineering/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.