All
Projects
Products
Events
Competitions

Extension vB4 / dmvA

Extension vB4 / dmvA

© Mick Couwenbergh © Mick Couwenbergh © Mick Couwenbergh © Mick Couwenbergh + 14

Extension  · 
Brecht, Belgium
  • architects Authors of this architecture project Mick Couwenbergh
  • Area Area of this architecture project
    80.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2011
  • architects

  • location

    Brecht, Belgium
  • Architect in Charge

    Rini van Beek
  • Design Team

    David Driesen, Tom Verschueren
  • area

    80.0 sqm
  • photographs

  • General Contractor

    Eddy Leys, Rudy Meyvis, Boomse Glashandel
  • Constructional Engineer

    ASB
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. A few years ago dmvA was requested to design an extension to an A-framed house in order to reconvert this holiday home into a comfortable, contemporary house.

This house is situated in a former recreation area and although municipality transformed this area into one with full residential use,  one has to deal with specific building regulations.

© Mick Couwenbergh
© Mick Couwenbergh

First dmvA designed an organic lobate extension, consisting of three parts, winding between the fir-trees. Although nature  was highly respected, this design did not meet the demands of building authorities and was therefore rejected.

This led to  the design and construction of the well-known, mobile BlobvB3.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The search for a design which  fitted in with building regulations and also strong enough to touch the pyramid form, resulted in a floating volume, a 'tunnel' built with trapezoidal wooden constructions. Like the A-framed house, built with structural frame of studs, this new timber part followed the same structure. These two frames next to each other connect the old and the new  part and create the basis for the dimensions of the library, the new bathroom and entrance.

The back and the frontside of the new building volume are fully glazed, allowing full view on the garden and pond.

Views from streetside are interrupted by a movable partition wall .

The architectural concept is based on a dialogue between old and new, cosiness and openness, glass and wood and linked by materiality and details.

© Mick Couwenbergh
© Mick Couwenbergh

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Extension vB4 / dmvA" 14 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/505245/extension-vb4-dmva/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.