the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Warm Architects
  6. 2014
  7. Garcias House / Warm Architects

Garcias House / Warm Architects

  • 01:00 - 11 May, 2014
Garcias House / Warm Architects
Garcias House / Warm Architects, © Wacho Espinosa
© Wacho Espinosa

© Wacho Espinosa © Wacho Espinosa © Wacho Espinosa © Wacho Espinosa + 34

  • Architects

  • Location

    Cancún, Mexico
  • Architect in Charge

    Carlos Armando del Castillo A
  • Design Team

    Carlos Armando del Castillo Huerta, Adriana Diaz Santin, Joaquin Morales Sarmiento
  • Area

    215.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Wacho Espinosa
© Wacho Espinosa

Text description provided by the architects. Garcias House is located on a 273 square meter lot in a fast growing residential area of Cancun. The lot is adjacent in its northern and western sides with other residential lots, while it faces greenery to the east and the street to the south. The strategy for this project was to limit the habitable volume on the western side, in order to make the most of the view, the shadow and incorporate the public greenery with the interior of the house, thru the empty space between them.

© Wacho Espinosa
© Wacho Espinosa

This house welcomes you with an double-height ceiling as a transitional element of the two-story construction. Revealing, on one side, the totality of the lot with exterior views of the terrace and the adjacent greenery and on the other side, the large-format sculpture designed by the architects out of the reclaimed wood beams from the house’s construction. 

© Wacho Espinosa
© Wacho Espinosa

The program cover the needs of a couple without children, which allows an open and dynamic interior living, connecting all spaces functionally and visually. In the first level, the public program widens and integrates with the pool and terrace, creating a space for interior/exterior use. The second level, blocks solar over-heat and future neighboring constructions. The interior spaces are endowed with quality stemming from a second double-height ceiling in the dining area, which allows views from the bedrooms through the living areas, extending to the pool and the terrace.

Floor Plan
Floor Plan

The core of the materials used for this project is focused on concrete in different variations: polished and glossed in the interior floors, raw polished in the exterior and as “stucco” on the facade's volume. A gradation in the tones of the concrete is sought-after with the shading of the regional additives (sas cab), complementing the chromatic scheme with black quarry tile, white blading and Sas-cab in the exterior.

© Wacho Espinosa
© Wacho Espinosa

The strategy behind the design, the low density walls and the materials chosen, allowed a fully developed project for a total of $6,200.00 Pesos per square meter, one of the client’s biggest priorities.

Cite: "Garcias House / Warm Architects" 11 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/504296/garcias-house-warm-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments