We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Nossa Senhora da Conceição School / Pitagoras Group

Nossa Senhora da Conceição School / Pitagoras Group

© Luís Ferreira Alves© Luís Ferreira Alves© Luís Ferreira Alves© Luís Ferreira Alves+ 29

  • Collaborators:Marlene Sousa, João Couto, Fernando Torres, João Carvalho, Francisco Oliveira, Hélio Pinto
  • Foundations And Structures:A400, Francisco Bernardo
  • Hydraulic:Rui Maia
  • Thermal And Acoustic:Projegui, Lda. A. Monteiro De Castro, Ivone Carneiro.
  • Mechanical Installations:Cma Campos Marinho, João Araújo, Rede De Dados
  • Electrical And Data Network:Féris Cruz Fernandes
  • Quantity Surveyor:Hélio Pinto
  • Architects In Charge:Fernando Seara De Sá, Raul Roque Figueiredo, Alexandre Coelho Lima, Manuel Luís Vilhena Roque.
  • Foundations:A400 Francisco Bernardo
  • Structures:A400 Francisco Bernardo
  • Electrical:Féris Cruz Fernandes
  • Data Network:Féris Cruz Fernandes
  • 3 D Model:C.G.Work João Andias Carvalho
  • City:Guimarães
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

Text description provided by the architects. The school for primary and pre-school education is situated next to Guimarães’ sporting district, surrounded by a large green area. The regular topography and form of the land arranges two platforms separated by a small difference in height.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

Using the slope which connects the two platforms to the land, we installed the first unit, where the main access is located, and the body of common services which is practically absorbed by the remaining elements. From this, the sports pavilion was developed for the West side, and on the other side, two parallel units for the South, forming a patio with two classrooms orientated to the East and connected by other spaces or crossing elements.

Section 1
Section 1

The building ́s image is fundamentally characterised by these two parallel units installed in a longitudinal direction of the land, which will essentially be dedicated to the two levels of existing teaching. They will be similar in terms of form, emphasising linearity accentuated by the concrete canopies which surround them.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

The building was constructed with components of concrete in evidence in support walls, some exterior parameters and shading canopies, varying its sizes according to the orientation of the sun, functioning as separation components and even between the coating elements used.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

These components are made of polyurethane plate panels, placed over simple walls in acoustic ceramic blocks, simultaneously solving the thermal insulation issue and the exterior finishing of the building. On the other side they are also used as additional shading components, namely in the façades orientated to the West, defining the image of the building.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Guimarães, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nossa Senhora da Conceição School / Pitagoras Group" 09 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/503907/nossa-senhora-da-conceicao-school-pitagoras-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.