the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Portugal
  5. Contemporânea
  6. 2007
  7. Companies Incubator / Contemporânea

Companies Incubator / Contemporânea

  • 00:00 - 22 February, 2010
Companies Incubator / Contemporânea
Companies Incubator / Contemporânea, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 39

  • Architects

    Contemporânea / Manuel Graça Dias + Egas José Vieira
  • Location

    Vila Verde, Braga, Portugal
  • Collaborators

    Sara Baptista, Marta Quinaz, Architects
  • Models

    José António Aires Pereira
  • Coordination

    Duarte Correia, Architect
  • Client

    Instituto Empresarial do Minho
  • Construction

    ACF, SA
  • Supervision

    Lurdes Marques, Engineer
  • Project Year

    2007
  • Photographs

Text description provided by the architects. The building, an initiative of the Instituto Empresarial do Minho (Minho Enterprises Institute), is located next to the busy and noisy Braga road (EN 101), at the beginning of an almost flat area.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The North and East limits of the plot face a panoramic view that includes a stretch of meadow framed by a solid oak forest (which border the river Homem), with the Gerês mountains in the background. From the South, the neighborhood is the last yard of a set of private family houses which are the mainly "image" of the Road 101.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

We have tried that the Enterprises Incubator (given the limited area of its small plot and the proximity to the Road) could have created a protected environment, conducive to the activities that would take place in it.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The whole, with just over 2,000 square meters, is divided in two floors that are developed in two wings, fulfilling a kind of a "L", following two strong directions of the site and having the atrium as the rotating point. One of the wings, moreover, is aligned with the existing houses in order to conclude that front with some consistency.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

We did converge to the atrium the more collective areas of the whole (the secretarial office, the waiting room, the bar, the multipurpose hall), reserving the “incubation rooms” for either side of the longitudinal corridors that divide the two parts of the building. The second floor repeats, from the atrium void, a similar scheme, with the multipurpose hall and its double high capturing some indirect light from the roof.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Although some incubation rooms are facing the Road or the neighboring land to the Southwest, most of them turn their windows to the strong, calm and protected landscape the two arms are framing.The windows are then differently treated: those facing West, were equipped with mobile vertical blinds, fastened to a metal case, protecting the glass from the harsh afternoon sun; those facing East and Southwest are shaded by generous inclined overhangs, fixed, in that case, and also in metal.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The entire volume is all over covered with white and dark blue tiles, in a slightly lagged chess pattern in order to provoke a fascinating optical effect that characterizes the whole, creating a strong and mysterious image that only after a big sign decodes.A whole, then, folded over the meadow and looking to Gerês Mountains, scoring a curve of the road with discrete personality and distributing, inside, simple and efficient spaces, spaces which are thematized by the rigorous constructive metric and that become merry by the intentionality of the light.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Contemporânea
Office
Cite: "Companies Incubator / Contemporânea" 22 Feb 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/50312/companies-incubator-contemporanea/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Fernando Guerra |  FG+SG

企业恒温箱 / Contemporânea