the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. Rwanda
  5. Asa studio
  6. 2013
  7. Pre-primary School / Asa studio

Pre-primary School / Asa studio

  • 01:00 - 7 May, 2014
Pre-primary School / Asa studio
Pre-primary School / Asa studio, Courtesy of Asa studio
Courtesy of Asa studio

Courtesy of Asa studio Courtesy of Asa studio Courtesy of Asa studio Courtesy of Asa studio + 19

  • Architects

  • Location

    Rwanda
  • Main Designers

    Tomà Berlanda, Nerea Amòros Elorduy
  • Project Year

    2013
Courtesy of Asa studio
Courtesy of Asa studio

Text description provided by the architects. The project aim is to set the Rwandan standards for preprimary facilities. Based on the findings from the Child Friendly Schools standards, this project seeks to stimulate kids under 6. Considered as an added educator, the design is thought to engage the kids self-learning and stimulation. The use of materials and techniques, the participatory process of design and construction, and the compound arrangement, seek to achieve a sustainable, innovative, cost efficient and replicable model.

Courtesy of Asa studio
Courtesy of Asa studio

Sustainability concept:

Gasanze preprimary school is one of 5 pilot projects that aim to improve early childhood education at a national level. The Government of Rwanda’s wants to set the standards for preprimary facilities having the model replicated at every primary school countrywide; therefore cost efficiency and community involvement are key of success. The design should achieve sustainable, creative and comfortable learning spaces for children under the age of 6.

Courtesy of Asa studio
Courtesy of Asa studio

The project uses local materials introducing small innovations to the traditional construction methods for structurally sound and stimulating facilities that transfer skills to the community. The design can be easily understood and its techniques can be applied elsewhere to improve the built environment. Working with 5 different rural communities is unveiling questions related role of architecture in the Rwandan kids’ stimulation as well as aesthetic and spatial considerations.

Courtesy of Asa studio
Courtesy of Asa studio

All elements are designed to engage the children’s gross motor, language skills, social interaction and knowledge development. Playground materials; general arrangements as water harvesting, clean water points, separate safe toilets; outdoors covered learning spaces that allow for flexible uses year round; different materials, patterns, textures, shapes and colors; interior organization of the classrooms with several different storage spaces and different corners. All these elements position the facility as an added educator, helping caregivers in their job and fostering the child’s self-learning process.

Courtesy of Asa studio
Courtesy of Asa studio

The use local materials reduce the environmental impact, and allow for unskilled labor to learn and grow with the building. The RC load bearing structure ensures safety against hazards meanwhile the use of fired brick masonry elevations fit with the village fabric. The interior reed ceiling gives aesthetic value to the space improving the acoustic and climatic comfort while the roof skylight allows for enough daylight.

Section AA
Section AA
Section BB
Section BB

UNICEF’s role involving local authorities, defining an innovative teaching strategy, providing for logistics and funding, and liaising with the Ministry of Education has been crucial. The participation of all stakeholders is a central piece of the design process, which began with the findings from the CFS consultation project carried out by UNICEF 2008 across country; ASA has been working with headmasters, UNICEF, engineers, contractors, and community masons to ensure the long-term durability of these facilities.

Courtesy of Asa studio
Courtesy of Asa studio
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Pre-primary School / Asa studio" 07 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/502916/pre-primary-school-asa-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments