Green Water Sports Station / Peter Kuczia

Green Water Sports Station / Peter Kuczia

© Tomasz Sinek© Tomasz Sinek© Tomasz Sinek© Tomasz Sinek+ 14

  • Architects: Peter Kuczia
  • Area Area of this architecture project Area:  670
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2009
  • Photographs Photographs:  Tomasz Sinek
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: EQUITONE

Text description provided by the architects. Like a traditional polish farm, the GREEN WATER SPORTS STATION blends into the rural landscape of the shores of Lake Laka in Upper Silesia (Poland).

© Tomasz Sinek
© Tomasz Sinek

Three main buildings of the complex - situated orthogonal to each other – define a public place. This place comes into being on the same way like it occurs in the typical polish manor between the cottage, stable and barn. And analogical to them, every building of the Station has a different function: the boat hangar in the east, the central visitors building on the waterfront and the restrooms with showers westward.

© Tomasz Sinek
© Tomasz Sinek

The outer form of the buildings is inspired by the neighboring, rural architecture with its formal clarity, double pitch roofs and pleasant proportions. Instead of pastiche of the rustic forms, all details are modern and simple, but well thought out. The dressy facades and roofs are planked with charcoal coloured fibre-cement panels. The roof and the façade of each building melt that way into one monolithic body. Colourful windows and vitiated air pipes implemented into the dark surface of the outer skin generate bright contrasts and quasi musical rhythms.

© Tomasz Sinek
© Tomasz Sinek

The design of the project was determinated by the twin goals of low lifecycle costs and a reduction in construction costs. Cost-saving were made by the application of traditional building techniques and the use of local materials. Solar collection panels are located on the roof and a photovoltaic system is planed for the near future. The solar stack effect is supporting the natural ventilation of the buildings. The project was subsidized by the European Union.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Upper Silesian Ethnographic Park, Parkowa 25, Chorzów, Poland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Green Water Sports Station / Peter Kuczia" 21 Feb 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/50233/green-water-sports-station-peter-kuczia> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.