Esquimalt House / Mcleod Bovell

Esquimalt House / Mcleod Bovell
Courtesy of Mcleod Bovell
Courtesy of Mcleod Bovell
Vancouver, Canada
  • Architects: Mcleod Bovell
  • Area Area of this architecture project Area:  7015 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012

Courtesy of Mcleod BovellCourtesy of Mcleod BovellCourtesy of Mcleod BovellCourtesy of Mcleod Bovell+ 12

Text description provided by the architects. This house is located on a steep, extra wide property with views of downtown Vancouver, the Lion's Gate Bridge and Burrard Inlet. The building flows laterally with a gently stepped horizontal navigation across and down through the site. Twenty feet of vertical distance between the street and the main floor entry is divided into three distinct experiences in order to alleviate, what would otherwise be, a relentless downward movement. First, a set of concrete platforms through a small ornamental orchard, then down a single run of stairs overhanging a pond, and finally through a courtyard over a bridge to the front door. The courtyard with its wide reflecting ponds creates a distinct space out of what would otherwise be a compressed valley between the street and the face of the building.

Section
Section

In accordance with the couple’s needs, the house operates simultaneously as a private place of retreat, a place of business, and a large-scale, quasi-public entertaining space. The office is reached via an exterior access ramp beside the reflecting ponds so that business can be conducted apart from the living spaces. Dramatic interior and exterior entertaining spaces that accommodate gatherings of the client's Ismali religious community comprise one half of the site, while more intimately-scaled spaces for private living and personal contemplation form the other half.

Courtesy of Mcleod Bovell
Courtesy of Mcleod Bovell

Private bedroom spaces are consolidated into a compact upper floor volume that floats above the strung-out main floor. This allows two scales of main floor spaces. Large spaces with tall ceiling heights, contrast with smaller private rooms- a lounge between the kitchen and dining room and a meditation room at the stair which looks back over reflecting ponds. These programs overlap and are made cohesive through a subdued internal and external palette: architectural concrete, light gray cement panel, polished concrete floors, white gypsum wallboard, and matching millwork panels.

Courtesy of Mcleod Bovell
Courtesy of Mcleod Bovell

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Esquimalt House / Mcleod Bovell" 04 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/501943/esquimalt-house-mcleod-bovell> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.