the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Switzerland
  5. LOCALARCHITECTURE
  6. 2012
  7. Steiner School / LOCALARCHITECTURE

Steiner School / LOCALARCHITECTURE

  • 01:00 - 1 May, 2014
Steiner School / LOCALARCHITECTURE
Steiner School / LOCALARCHITECTURE, © Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

© Matthieu Gafsou © Matthieu Gafsou © Matthieu Gafsou © Matthieu Gafsou + 16

  • Architects

  • Location

    Route du Bois-Genoud 36, 1023 Crissier, Switzerland
  • Architect in Charge

    Manuel Bieler, Antoine Robert-Grandpierre, Laurent Saurer, Aude Mermier, Nicolas Willemet
  • Area

    1368.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

  • Civil Engineer

    Ratio Bois Sarl, Villeneuve
  • HVAC Engineer

    Equada, La Chaux-de-Fonds
  • Acoustic Engineer

    EcoAcoustique SA, Lausanne
  • Surveyor

    Renaud et Burnand SA, Lausanne
  • Framework

    Lambelet Charpente SA, Puidoux
  • More Specs Less Specs
© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

Text description provided by the architects. Located in a green belt of Lausanne's western metropolitan area, the school building of Bois-Genoud integrates the Rudolf Steiner pavilion campus.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

The building, accommodated on three floors, takes up the external flow standard of the existing pavilions. The staircase and the ramp give access to large outside corridors which lead directly to the cloakrooms and classrooms. The spaces defined by these corridors are likewise used as external extensions for the classrooms thus allowing, in line with the educational principles of the school, a teaching in direct link with the surrounding natural elements.

Detail
Detail

Entirely executed in woodwork, the building offers a quite sealed north façade in order to provide a sheltered position against the noise pollution brought by the nearby highway. The entirely glazed southern façade works as a wide passive solar collector. In summer time, the corridors protect the façade from the sun and allow to control the overheating of the building.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

In order to stress the relationship between the interior spaces and the lush vegetation of the place, the corridors are hung from the roofing with a series of steel tie rods.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Steiner School / LOCALARCHITECTURE" 01 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/501676/steiner-school-local-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.