the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. Prow Architects
  6. 2012
  7. Arena House / Prow Architects

Arena House / Prow Architects

  • 01:00 - 25 April, 2014
Arena House / Prow Architects
Arena House / Prow Architects, Courtesy of Prow Architects
Courtesy of Prow Architects

Courtesy of Prow Architects Courtesy of Prow Architects Courtesy of Prow Architects Courtesy of Prow Architects + 13

  • Architects

  • Location

  • Architect in Charge

    Teh Kan Wee Wagen, AIA
  • Design Team

    Teh Kan Wee Wagen, Portia Wijatno
  • Area

    373.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Contractor

    Digital Home Investments Pte. Ltd
  • Professional Engineer

    KH Consultants Civil & Structural Engineers
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The Arena House is a synthesis of two architecture typologies that toggles between extreme difference in programmatic scales. The proposed design is the insertion of an adapted segment of the arena typology between the party walls of the residential site in Singapore.

Courtesy of Prow Architects
Courtesy of Prow Architects

The residential estate is characterized by homogeneously subdivided plots of land measuring 8m x 24m for intermediate terrace house development. The allowable building envelop is limited by planning guidelines comprising of a 7.5m front setback, a 2m rear setback and a maximum building height of up to two stories with an attic. High property prices often drive the motivation to maximize the floor plates on each storey to achieve maximum built up real estate. As a result, common spaces such as the living room are contained at the 1st storey and are segregated from the private bedrooms located on the upper stories.

The clients' lifestyle calls for a re-imagination of this conventional typology. In addition to the typical residential programmatic requirements of bedrooms for their family of four and a domestic helper, the gregarious couple, who are also avid sports fans, emphasized the importance of the living room for their frequent hosting of big groups of friends for parties and the screening of movies and live sporting events in their design brief.

Courtesy of Prow Architects
Courtesy of Prow Architects

The design subverts the "layered cake" organization of spaces. The bedrooms, kitchen and dining room are organized to the rear end of the intermediate terrace house plot while a resultant high ceiling living room space is located at the front to mimic the spatial relationship between the seating bowl and the event space of an arena.

On an event day when the owners' guests congregate to enjoy the screening of a live sporting event or movie, the sliding doors and curtains of the bedrooms at the 2nd storey and the master bedroom at attic level retract to become box seats in addition to the seating structure at the 1st storey. Collectively, they transform into a segment of the arena seating bowl with a sixteenfold increase in occupancy. A large format 4.5m x 4.5m motorized projection screen lowers into the event space to provide visual entertainment. It activates and converts the high ceiling event space into a focal point of the congregation. The fully operable slide and fold glass panels extend the event space at the 1st storey into the carporch for staging bigger parties when the need arises.

Section
Section

On a regular day, the "arena space" reverts to the domestic scale in response to the family needs at a more intimate level. The curtains and sliding door of the bedrooms could be drawn to define the individual private spaces for each of the family member. The seating structure, which was also designed as a stepped shelving system for storage of books and display of collectibles, becomes the living room for the family. Each of the occupant could engage in their own individual activities such as reading, taking a nap, using the laptop as such on the separate tiers. Or they could engage in family activities such as watching television programme together or even engage in a game of table tennis on the open event space at the 1st storey.

The building envelop and boundary gate at the front is articulated with a checkerboard field of porosity and opacity to animate the event space within. It offers glimpses of the programmatic alternation between a regular domestic day and an “arena” event day from the outside, alluding to an unconventional typological addition to the homogeneously subdivided residential estate.

Courtesy of Prow Architects
Courtesy of Prow Architects

Courtesy of Prow Architects
Courtesy of Prow Architects

Courtesy of Prow Architects
Courtesy of Prow Architects

View the complete gallery

About this office
Prow Architects
Office
Cite: "Arena House / Prow Architects" 25 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/499562/arena-house-prow-architects/> ISSN 0719-8884