the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Luigi Rosselli
  6. 2013
  7. Cliff Top House / Luigi Roselli

Cliff Top House / Luigi Roselli

  • 01:00 - 24 April, 2014
Cliff Top House / Luigi Roselli
Cliff Top House / Luigi Roselli, © Edward Birch
© Edward Birch

© Edward Birch © Edward Birch © Edward Birch © Justin Alexander + 29

  • Architects

  • Location

    Queens Park, Australia
  • Design Architect

    Luigi Rosselli, Naoko Nishizu
  • Project Architect

    Luigi Rosselli, Carl Rutherfoord
  • Joinery

    Carl Rutherfoord
  • Area

    295.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Builder

    Building With Options
  • Structural Consultant

    Charles Blunt of Rooney & Bye
  • Interior Designer

    Alexandra Donohoe of Decus
  • More Specs Less Specs
© Justin Alexander
© Justin Alexander

Text description provided by the architects. Perched on the top of a rock escarpment in Sydney’s Eastern Suburbs, overlooking Queens Park and Centennial Park, the cliff top house is an example of vertical living. Four storeys high, only to above the street and built to the front boundary, it was easily approved by Waverley Council [http://www.waverley.nsw.gov.au/] because it was consistent with the unique topography, and Luigi Rosselli Architects demonstrated the positive impact to the public and neighbours.

© Edward Birch
© Edward Birch

The cliff top design has incorporated the outdoor space in the form of terraces and balconies, to make up for the inaccessible garden at the bottom of the cliff.  The “scissoring” design took inspiration from the natural rock ledges one can find in this site and Sydney’s coastal landscapes.

First Floor Plan
First Floor Plan

The western elevation of the house has unique city and Blue Mountains views over the greenery of the gulley and adjoining parks.  The balcony projections, louvres and shutters moderate the heat of the western orientation.  All habitable rooms have an external sun protection.  Vertical living, shading devices and good use of materials have delivered an air-conditioning free house.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

View the complete gallery

About this office
Cite: "Cliff Top House / Luigi Roselli" 24 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/499246/cliff-top-house-luigi-roselli/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.