the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Scott and Scott Architects
  6. 2014
  7. S&S Studio / Scott and Scott Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

S&S Studio / Scott and Scott Architects

  • 01:00 - 20 April, 2014
S&S Studio / Scott and Scott Architects
S&S Studio / Scott and Scott Architects , Courtesy of Scott and Scott Architects
Courtesy of Scott and Scott Architects

Courtesy of Scott and Scott Architects Courtesy of Scott and Scott Architects Courtesy of Scott and Scott Architects Courtesy of Scott and Scott Architects + 13

Courtesy of Scott and Scott Architects
Courtesy of Scott and Scott Architects

Text description provided by the architects. A year after the launch of their practice architects Susan and David Scott have completed the refurbishment of the historic commercial space in their 1911 East Vancouver residence.  Once a butcher shop and a long running grocery store, the space has been stripped back to a simple volume lined with Douglas fir boards and completed with black stained fir plywood millwork. 

Using familiar materials from their region the architects built the space themselves with a couple of carpenters.  The fir was supplied from a sawyer on Vancouver Island with whom they have worked for several years.  Three fir logs were selected, milled and cut to suit the width and height of the space.  The work was completed in a manner rooted in traditional methodology while utilizing the availability of modern tooling.  The unsalvageable south facing storefront had been infilled by a previous owner and was restored to an area of glass consistent with the original size using a single high performance unit.  

Courtesy of Scott and Scott Architects
Courtesy of Scott and Scott Architects

Informed by a desire to create work which is fundamental in its architecture and supportive of a variety of uses over time the priorities were to maximize the use of natural light, enhance the connection to the neighbourhood, use regional materials which have a known providence, and  acknowledge the lumber based building culture of the Pacific Northwest.  

Courtesy of Scott and Scott Architects
Courtesy of Scott and Scott Architects

The architects favour materials and approaches that wear in and appreciate over time, taking on warmth with maintenance.  The interior fir boards are finished with a variant of a warm applied 19th century bee’s wax floor finish with the solvent replaced with Canadian Whiskey.  

Floor Plan
Floor Plan

The tables (a first of their self produced furniture designs) are hand stitched finished leather tops on blackened galvanized steel bases


View the complete gallery

About this office
Scott and Scott Architects
Office
Cite: "S&S Studio / Scott and Scott Architects " 20 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/497599/s-and-s-studio-scott-and-scott-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments