Origami / TSC Architects

Origami / TSC Architects

© Masato Kawano © Masato Kawano © Masato Kawano © Masato Kawano + 33

  • Architects: TSC Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  112
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs Photographs:  Masato Kawano
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Louis Poulsen
  • Site Area: 251.01 sqm
  • Total Floor Area: 146.63 sqm
More Specs Less Specs
© Masato Kawano
© Masato Kawano

Text description provided by the architects. Site is located in the old village surrounded by mountain, Mie Prefecture Japan. There is a stone wall made with a round stone around this area from old days a lot. There was the stone wall which a grandfather made in the plan place.

© Masato Kawano
© Masato Kawano
© Masato Kawano
© Masato Kawano

What was needed when young husband and wife returned to this ground and began a new life was the residence which matched the present-day life, though the memory of the area and the climate was inherited.

© Masato Kawano
© Masato Kawano

Therefore I decided to leave the stone wall of the site and, on the foundation stone, hung the roof which I folded like origami and thought about the earth and the form of the house where I could live all in one body. The roof of the triangle of the sharp slope of the form that I matched both palms of the hand with seeing from the front is good at all with the scenery of the back mountain and is familiar.

© Masato Kawano
© Masato Kawano
Section
Section
© Masato Kawano
© Masato Kawano

The ORIGAMI roof stands from the earth like a tent and creates tolerant space and protects the life of the family. In addition, the ORIGAMI roof has various functions. It controls sunlight and takes in wind and, besides, makes half outdoors space. This house creates new scenery while inheriting the memory of the village.

© Masato Kawano
© Masato Kawano

About PLAN

This house is planned so that the internal space wrapped in the ORIGAMI roof. The architect places the living room and dining room in the center of the house to utilize internal space and locates other rooms (kitchen, Japanese-style room, bedroom, and bathroom) to surround it. The half outside space of a terrace connected from the living room is protected by a wood soffit. This space will become the place of the community with the people of the village.

Structural Model
Structural Model
© Masato Kawano
© Masato Kawano

About STRUCTURE

The diagonal roof becomes stronger by contact with the ground, and it is effective for wind pressure and an earthquake. Not only as a shelter which protects a family from wind and rain but the diagonal roof functions also as a structure.

© Masato Kawano
© Masato Kawano

About ENVIRONMENT

Japanese house has to adapt to change of the four seasons. The firewood stove of the living, anchorage for the family, warms the whole house in winter. The big eaves block the direct rays and protect an outer wall from rain. In the summer, the wind comes out of the south window to the north. The architect planned this house to feel the environment in the room.

Originally published on 17 April, 2014

© Masato Kawano
© Masato Kawano

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Origami / TSC Architects" 14 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/496820/origami-tsc-architects> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Masato Kawano

折纸屋/ TSC Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.