the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. Australia
  5. Francis-Jones Morehen Thorp
  6. 2013
  7. Tasmanian Museum & Art Gallery / Francis-Jones Morehen Thorp

Tasmanian Museum & Art Gallery / Francis-Jones Morehen Thorp

  • 01:00 - 20 April, 2014
Tasmanian Museum & Art Gallery / Francis-Jones Morehen Thorp
Tasmanian Museum & Art Gallery / Francis-Jones Morehen Thorp, © John Gollings
© John Gollings

© John Gollings © John Gollings © John Gollings © John Gollings + 12

© John Gollings
© John Gollings

Text description provided by the architects. The Tasmanian Museum & Art Gallery is the second oldest museum in Australia and its collection mandate is the most diverse of any in the country. Its campus at Constitution Dock on Hobart’s waterfront includes a rich collection of heritage buildings including the Commissariat Store (1808-10), the Private Secretary’s Cottage (1815) and Custom House (1902).

This masterplan project will expand the museum through new additions and adaptive reuse as well as extend the public open space and museum forecourt. The redevelopment will be the single largest and most significant cultural development ever undertaken in Tasmania.

© John Gollings
© John Gollings

The scheme interweaves heritage buildings, new contemporary elements and archaeology to create a rich and unique experience for visitors. A series of new elements have been integrated into the existing heritage fabric to create a coherent museum complex.

A new louvred and glass roof is suspended on fine timber columns to enclose the central courtyard. The intentional randomness of the columns within the courtyard allude to the trees of the original waterfront landscape while the multi-layered timber louvre, steel and glazed roof reinterprets the tree canopies and provide environmental control of the courtyard space underneath. The operable curved timber louvres on the underside of the roof enable natural light to be manipulated at different times of the day and throughout the year, transforming the character of light and shade in the courtyard.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Two new box-like timber volumes are carefully placed in relation to the heritage elements. The first frames the new entrance into the courtyard with a café underneath the suspended volume and a gallery/lecture space above. The second box is locked into position between the Private Secretary’s Cottage courtyard and street-front opening out to Sullivans Cove and connects the extensive new gallery spaces with the public waterfront. These suspended timber forms are akin to fine jewellery boxes protecting their contents, and along one side a series of spiral wood louvres behind glass rotate to reveal Hobart’s waterfront.

© John Gollings
© John Gollings

Two new courtyards are formed by this juxtaposition of new and existing elements: the Central Gallery with its glazed lantern roof and the Private Secretary’s Cottage courtyard. Both atrium spaces improve orientation and circulation for both the new galleries and heritage galleries.

© John Gollings
© John Gollings

Finally, a new public open space is created that also forms a forecourt to the new Watergate museum entrance. The ground plane of this new public square has been delineated by a series of folded strips that have been generated from the existing built fabric geometry. The topography of the site both artificial and natural is transformed to provide a dynamic civic square that offers a range of opportunities and scales for intimate and large gatherings.

Sketch
Sketch

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Francis-Jones Morehen Thorp
Office
Cite: "Tasmanian Museum & Art Gallery / Francis-Jones Morehen Thorp" 20 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/496332/tasmanian-museum-and-art-gallery-francis-jones-morehen-thorp/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.