the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. baumraum
  6. 2010
  7. Treehouse Solling / baumraum

Treehouse Solling / baumraum

  • 01:00 - 10 April, 2014
Treehouse Solling / baumraum
Treehouse Solling / baumraum, © Markus Bollen
© Markus Bollen

© Markus Bollen © Markus Bollen © Markus Bollen © Markus Bollen + 17

© Markus Bollen
© Markus Bollen

The site of this treehouse near the town of Uslar in Lower Saxony is located beside an old forester’s house in a small side valley.

© Markus Bollen
© Markus Bollen

Access to the property is provided by a forest road running along a small brook with a few ponds. The house was restored with great effort and dedication and its surroundings were carefully landscaped.

Elevation 1
Elevation 1

Natural stone walls, newly planted indigenous trees, and two large artificial pond habitats have turned the place into a nature lover’s delight and a haven for flora and fauna alike. Thus the site is in many ways the perfect location for a treehouse. The clients wanted a treehouse that would provide joy to their young son and to all friends of the family for many years to come.

© Markus Bollen
© Markus Bollen

A handsome stand of hemlock spruce by the lower of the two ponds was chosen as the site of the treehouse, and soon the decision was made to set a two-storey treehouse tower into the pond itself and connect it with the hemlock spruces by means of a long terrace.

© Markus Bollen
© Markus Bollen

The stairs, which form the access to the treehouse terrace, are located at the water’s edge. Two of the trees pierce the terrace to welcome visitors to the treehouse. From this vantage point, the narrow deck of larch wood seems to float above the water of the pond until it reaches the rounded treehouse tower. Here the visitor can choose to enter the room on the lower level or to take another exterior stairway to reach the upper sleeping area.

Elevation 2
Elevation 2

Both levels are equipped with plenty of loungers and benches as well as storage space and electrical connections. During the day, the treehouse serves as a vantage point for observing the creatures in the water and the adjoining meadows. Fish, frogs and even deer can be sighted from here. At night, the upper room is a comfortable place to sleep and dream and, when the skies are clear, to gaze at the stars through the domed skylight.


View the complete gallery

About this office
Cite: "Treehouse Solling / baumraum" 10 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/495384/treehouse-solling-baumraum/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Markus Bollen

德国树屋 / baumraum

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.