the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Lair Reis
  6. 2012
  7. The P House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Lair Reis

The P House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Lair Reis

  • 01:00 - 13 April, 2014
The P House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Lair Reis
The P House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Lair Reis, ©  Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

©  Fernando Guerra | FG+SG ©  Fernando Guerra | FG+SG ©  Fernando Guerra | FG+SG ©  Fernando Guerra | FG+SG + 33

  • Collaborators

    Carolina Castroviejo, Carlos Costa, Laura Guedes,Mariana Simas, Oswaldo Pessano, Suzana Glogowski
  • Team

    Andrea Macruz, Samanta Cafardo, Renata Furlanetto
  • Architecture Colaboration

    Fernanda Neiva
  • Landscape

    Renata Tilli
  • Lightning

    Studio Mk27
  • Contractor

    Cpa
  • More Specs Less Specs
©  Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The P house is a puzzle game. Rotating three volumes around one nucleus generated not only a particular spatial dynamic, but also different visual relations between empty and full, between the private and semiprivate areas and the view of the city.

©  Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The site is located on the other side of the Pinheiros River, one of the main rivers that define and cut into the city of São Paulo, in an essentially residential neighborhood, Morumbi. From there it is possible to see the entire valley filled with gardened houses, the river and, on the other margin, another Hill, the corporate area of the city drawing the metropolitan skyline with its typical skyscrapers.

©  Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The program boasts three floors: a garden, a terrace with fireplace and barbecue, home theater, dining and living rooms, washroom, kitchen, four bedrooms, office and family room. In the basement: a garage, laundry room, utility rooms and a gym. The nucleus of the circulation is made of a continuous staircase joined in a structural wall. This block, which organizes the structure and distributes the fluxes, is the pivot around which the boxes revolve.

Diagram
Diagram

The volumes are developed to create constant and distinct relations between the inner and outer spaces. The bedrooms on the second floor look out to the pool and take advantage of the deck above the roof of the living and dining rooms. The box comprising the bedrooms projects outwards over both sides of the first box. From one side, the cantilever determines the main entrance of the house and, on the other, it shades the terrace.

©  Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The spiral movement continues with the third box, supported by the second and projecting outwards over the first. It shades the window of the master bedroom and part of the deck while, simultaneously, creates new visual relations with the other bedrooms and the terrace.

©  Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

All of the boxes are bare concrete frames. The living room and the bedrooms have their sides closed by freijó wooden folding panels which filter the light and allow for permanent crossed ventilation. The family room, on the top floor is enclosed by glass, to preserve the view.

©  Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The result strengthens interactions, the crossing of eye views and vectors through the garden: eyes that see the view and the treetops around the pool, eyes that are turned back to the house itself, its volumetry and, above all else, to its own life.

View the complete gallery

Cite: "The P House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Lair Reis" 13 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/495058/the-p-house-studio-mk27-marcio-kogan-lair-reis/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments